ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До окупації в Криму було понад 3 тисячі медіа, після залишилося близько 250 – Ташева

07.02.2023, 11:33
Фото – скриншот з відео Укрінформу
Фото – скриншот з відео Укрінформу

До 2014 року в Криму було зареєстровано понад 3 тисячі медіа. Після окупації число зменшилося до 250, 19 з яких були російськими, інші – перереєстрованими. Щоб продовжувати безперебійно насаджувати свої отруйні наративи, РФ "колонізувала" Кримський півострів інформаційно. Нині там немає вільних, незалежних медіа, дозволено діяльність лише тих мовників, які працюють на користь Росії.

На цьому в колонці для "Української правди" наголосила представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.

Вона зазначила, що українські та кримськотатарські медіа росіяни витіснили з окупованої території, а незалежних журналістів почали переслідувати, чим і досі займаються.

"Журналіста-фрілансера Владислава Єсипенка, який, попри заборони окупаційних адміністрацій, приїздив на півострів знімати репортажі про злочини окупаційних адміністрацій, засудили до п’яти років ув’язнення. Громадянська журналістка Ірина Данилович отримала незаконний вирок – сім років ув’язнення за те, що не боялася висвітлювати у своєму блозі питання порушення прав людей у сфері охорони здоров’я на окупованому півострові. Варто згадати й Нарімана Джеляла, який до 2014 року, крім діяльності в Меджлісі кримськотатарського народу, працював журналістом телеканалу АТР та газети "Авдет", та цілу низку громадянських журналістів руху "Кримська солідарність", яких тепер незаконно судять за статтями про нібито "тероризм", – нагадала Таміла Ташева.

За словами представниці Президента України в Автономній Республіці Крим, окупанти масово блокують доступ до інформації. Переслідують і карають не лише тих, хто працює в медіа чи пов'язаний з журналістикою, а й звичайних активістів, які намагаються висвітлювати правду.

"Після повномасштабного вторгнення до кримінального кодексу РФ навіть включили нову злочинну статтю – ст. 207.3 про "публічне поширення явно неправдивої інформації про використання збройних сил Російської Федерації". Покарання за нею – кримінальна відповідальність у вигляді штрафу від 700 тисяч до 1,5 млн рублів і позбавлення волі на термін до трьох років. За обставин, які обтяжують покарання, передбачено штраф від 3 до 5 млн рублів, позбавлення волі терміном від 5 до 10 років. За наявності тяжких наслідків – позбавлення волі від 10 до 15 років", – додала Ташева.

На її думку, наразі доцільно формувати та підтримувати програми повернення українських медіа до деокупованого Криму з подальшою допомогою в розвитку їхньої діяльності на півострові.

"Фінансування подібних програм може відбуватися навіть до деокупації, яка є лише питанням часу. Ми хочемо та маємо бути готові. Звісно, це також підтримка формування фізичних редакцій загальнонаціональних медіа в Криму і медіа мовами корінних народів. Ми готові надавати інформацію про процеси на півострові широкій українській аудиторії", – написала Ташева.

Вона зазначила, що окремо для боротьби з впливом російської пропаганди можна буде впроваджувати програми протидії дезінформації та медійної грамотності для кримчан, а також програми розвитку критичного мислення. Планується стимулювання громадянської журналістики, зокрема на грантовій основі з боку іноземних фондів.

Як повідомляв ІМІ, після початку повномасштабної війни Росія збільшила тиск на кримчан, які публічно підтримують Україну, – щонайменше 15 журналістів і блогерів перебувають за ґратами. 

Liked the article?
Help us be even more cool!