ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У США в бібліотеку повернули книжку після майже 120 років

Фото – The Standard-Times
Фото – The Standard-Times

До Нью-Бедфордської публічної бібліотеки (штат Массачусетс) повернули "Елементарний трактат про електрику" Джеймса Клерка Максвела після майже 120 років: її позичили в 1904 чи 1905 році, стверджує директорка бібліотеки Олівія Мело, пише The New-York Times.

У виданні зазначають, що не надто відома книжка привернула до себе увагу, коли її повернули до бібліотеки штату Массачусетс із майже 120-річним затримуванням. 

"Це, безперечно, найстаріша прострочена книжка, яку нам повернули, – зазначила директорка бібліотеки Олівія Мело. – Хоча нам повертають книжки й після 10, 15 років". 

Книжка, видана в 1881 році й написана провідним шотландським фізиком, є однією з ранніх наукових публікацій, де описано теорії електрики. 

Її обсяг – 208 сторінок, вона має обкладинку кольору журавлини й уся пересипана технологічним жаргоном і складними математичними рівняннями. Книжка надійшла до бібліотеки 1882 року, зауважує Мело. 

Востаннє її позичили 14 лютого або 1904, або 1905 року. Вицвілу печатку складно розібрати, але нерозбірливий округлий знак після "190..." свідчить, що правильним варіантом є радше другий, каже директорка. Попередня позначка чітко видна: 10 грудня 1903 року. 

30 травня до бібліотеки звернулася Стюарт Плейн, кураторка відділу рідкісних видань з бібліотеки університету Західної Вірджинії у місті Морґантаун. 

"Ми нещодавно отримали партію видань, серед яких була книжка з вашої бібліотеки, – написала Плейн у своєму повідомленні. – Ніякої інформації про вилучення немає. Чи ви воліли б отримати книжку назад?" 

Бібліотеки пишуть на книжках "вилучено", щоб позначити, що видання більше не є їхньою власністю. Відсутність такої позначки сигналізувало Плейн, що книжка досі належала публічній бібліотеці Нью-Бедфорда. Вона повернула трактат поштою. 

Спочатку було невідомо, хто позичив книжку й де вона була всі ці роки. 

Видання "у задовільному стані", повідомила Мело. Текст розбірливий, корінець міцний.

"За нею добре доглядали, – каже Мело. – Хто б не володів цією книжкою всі ці роки, її зберігали в контрольованому приміщенні. Вона ніким не замацана".

Коли "Елементарний трактат з електрики" облікували як повернену, Нью-Бедфордська публічна бібліотека нарахувала пеню в один цент за кожен день затримування. Якби максимальна кількість пені не була обмежена, позичальник був би винен близько $430. Без обмежень і за сучасним тарифом – 5 центів за день затримування – ця сума становила б понад $2,100. 

Втім, зазначає Мело, кілька десятиліть тому пеню було обмежено до $2, щоб заохотити людей повертати книжки. 

Попри те що зараз книжка не становить величезної вартості на відкритому ринку (вона була видана великим накладом і схожий примірник зараз продається в інтернеті за $600), "Елементарний трактат про електрику" має емоційну й історичну цінність, каже Мело. 

В епоху цифрових технологій він нагадує про "цінність друкованого слова", зазначає директорка. 

"За сто років ця книжка досі буде тут, бо ми й надалі оберігатимемо її й піклуватимемося про неї. Майбутнє покоління застане цю книжку тут", – каже Мело.

Liked the article?
Help us be even more cool!