ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Депутати від "Слуги народу" пропонують Раді скасувати штрафи за порушення закону про мову

11.02.2021, 16:47
Фото – УНІАН
Фото – УНІАН

Група народних депутатів з фракції “Слуга народу” пропонує скасувати штрафи для суб’єктів господарювання за порушення закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

Відповідний законопроєкт №4638 про внесення змін до статті 57 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” зареєстровано в парламенті 25 січня.

Законопроєкт передбачає вилучення із Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” положень щодо порядку накладення штрафів (у вигляді грошових стягнень) із суб’єктів господарювання за порушення закону щодо застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Одночасно законопроєкт надає суб’єктам господарювання право оскаржувати до суду рішення уповноваженого із захисту державної мови або його представників за порушення закону у сфері застосування державної мови.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що “запровадження практично обов’язкового обслуговування споживачів державною мовою зачіпає дуже чутливу тему – використання мов національних меншин, зокрема російської, в Україні”.

Також зазначається, що Венеційська комісія у 2011 та 2017 роках підкреслила, що “використання та захист мов є і залишається в Україні складною та дуже делікатною проблемою, яка неодноразово ставала однією з основних тем у різних виборчих кампаніях і продовжує залишатися предметом дискусії – а іноді й напруженості – в українському суспільстві”, і що “баланс між регіональною мовою та/або мовою національної меншини та захистом української мови як державної, включаючи специфічну ситуацію російської мови, продовжує залишатися серйозним викликом для влади України”. 

Крім того, йдеться в пояснювальній записці, запровадження нових грошових стягнень під час поширення коронавірусу COVID-19 в Україні призведе до погіршення стану представників малого та середнього бізнесу в Україні. 

“Таким чином, накладання грошових стягнень на суб’єктів господарювання, що провадять господарську діяльність на території України, за порушення вимог, встановлених Законом України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, не буде сприяти консолідації та розвиткові української нації, культурної, мовної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України, як це зазначено в статті 11 Конституції України”, – йдеться в документі.

Цілі й завдання законопроєкту – “забезпечити права національних меншин на вільне використання російської, інших мов національних меншин України у сфері обслуговування споживачів”. Основні завдання законопроєкту, йдеться в пояснювальній записці, полягають у зменшенні напруги в питанні використання мов в Україні та тиску на суб’єктів господарювання у сфері обслуговування споживачів.

Як повідомляв ІМІ, 16 січня набула чинності стаття 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, згідно з якою мовою обслуговування споживачів в Україні має бути державна. 

Тарас Кремінь пояснив, яких сфер стосується перехід на українську із 16 січня.

Із 16 січня скарги на порушення права отримувати послуги державною мовою громадяни можуть надсилати мовному омбудсмену.

Із 16 липня 2022 року в Україні почнуть штрафувати за відмову спілкуватися з клієнтами українською мовою. За порушення мовного законодавства у сфері обслуговування передбачено штраф від 5 100 до 6 800 гривень.

Liked the article?
Help us be even more cool!