ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ДБР: Справа Дубінського про держзраду на завершальному етапі розслідування

Народний депутат Олександр Дубінський на судовому засіданні. Фото – Укрінформ

Справа про державну зраду народного депутата Олександра Дубінського майже на завершальному етапі розслідування. Про це повідомив в інтерв'ю Інтерфакс-Україна заступник директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Олександр Удовиченко.

За його словами, держзрада Дубінського в тому, що він сприяв Росії у формуванні медійної і публічної думки та намагався зіпсувати політичні відносини України і США.

“Давайте подивимося, як це виглядає. Народний депутат від правлячої партії проводить пресконференцію щодо фактів можливої корупції вищим політичним керівництвом одного з наших стратегічних партнерів. Це інструмент, який з великою вірогідністю може створити політичну турбулентність”, – зазначив Удовиченко.

Він пояснив, що Дубінський намагався подати це через призму журналістської, суспільної діяльності. 

Крім того, підкреслив Удовиченко, Дубінський не є жертвою політичних репресій:

“Ні, ні, і ще раз ні. Коли суд буде досліджувати докази, суспільство почує багато цікавого”.

Справа Олександра Дубінського

Як повідомляв ІМІ, 13 листопада 2023 року Державне бюро розслідувань оголосило підозру Олександру Дубінському в державній зраді (ч. 1 ст. 111) та створенні, керівництві злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участі в ній (ч. 1 ст. 255). Його звинувачують у злочинній діяльності, яку курували посадовці генерального штабу ЗС РФ, та веденні інформаційно-підривної діяльності проти України.

За даними слідства, Дубінський мав позивний Буратіно і входив до складу організації, сформованої головним управлінням генштабу ЗС Росії (ГРУ), а саме заступником начальника ГРУ Володимиром Алєксєєвим. Операційним керівництвом групи займався його заступник – Олексій Савін.

Організація мала розхитувати суспільно-політичну ситуацію в Україні та дискредитувати її на міжнародній арені. Фінансування організації сягало понад $10 мільйонів.

Печерський районний суд Києва в листопаді 2023 року взяв під варту на два місяці Дубінського і відтоді продовжує цей запобіжний захід.

Згодом Дубінський заявив, що його побили в Київському СІЗО й у нього зламані ребра.

Адвокат Дубінського просив змінити запобіжний захід з тримання під вартою на домашній арешт. Свою позицію про зміну запобіжного захисту адвокат аргументував побиттям Дубінського в СІЗО, внаслідок чого той отримав тілесні травми і, як наслідок, погіршення стану здоров’я.

Олександр Дубінський зі свого боку заявив, що побиття пов’язане з його критикою української влади.

11 січня 2021 року міністерство фінансів США запровадило санкції проти Олександра Дубінського та ще низки українських громадян і медіа за втручання в американські вибори. У мінфіні США пояснили, що зазначені особи й компанії були частиною російської мережі зовнішнього впливу, пов’язаної з нардепом Андрієм Деркачем. Останнього Вашингтон вважає російським агентом. Санкції проти Деркача були запроваджені ще 2020 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!