ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Посадовці Китаю завадили репортерці поставити питання прем’єру Лі Цяну під час його візиту до Австралії

17.06.2024, 16:20

Китайські посадовці намагалися затулити собою австралійську репортерку Чен Лей, коли вона в процесі брифінгу хотіла поставити запитання прем’єр-міністру Китаю Лі Цяну під час його візиту до Австралії, повідомляє CNN.

Йдеться про захід, на якому Лі Цян і прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албанізі підписали угоди про співпрацю.

На відеозаписі події видно двох фігурантів: один з них, у якому видання впізнало співробітника посольства Китаю, намагається проштовхнутися ближче до Чен попри втручання іншої жінки – австралійської посадовиці, за даними Sky News.

Австралійська телеведуча Чен Лей. Фото – AP

“Я можу лише здогадуватися, що метою було завадити мені сказати чи зробити щось, що, на їхню думку, могло зіпсувати їхній імідж, – але це саме по собі зіпсувало їхній імідж”, – зазначила Чен у коментарі Sky News, де вона працює телеведучою й авторкою колонки.

Чен додала, що така поведінка є “типовою” для китайських посадовців.

Як зазначає CNN, викладена версія подій збігається з повідомленнями низки інших медіа, які були присутні на пресконференції, зокрема Guardian і Daily Telegraph.

CNN звернулося по коментар до посольства Китаю в Канберрі.

Пізніше на пресконференції прем’єр-міністра Австралії Ентоні Албанізі запитали про спробу перешкоджання Чен, на що той відповів, що не був свідком цього випадку, але наголосив, що важливо “дати людям змогу взяти повноцінну участь, як це й має відбуватися в цій будівлі або будь-де в Австралії”.

Як повідомляв ІМІ, у листопаді 2023 року влада Китаю звільнила австралійську телеведучу Чен Лей з ув’язнення й дозволила їй повернутися додому.

Чен Лей – колишня ведуча китайського державного мовника CGTN. Її звинуватили в незаконному передаванні державних таємниць за кордон. Законодавство Китаю за таке порушення передбачає ув’язнення від п’яти років до довічного.

Журналістку затримали співробітники міністерства державної безпеки Китаю, коли вона їхала на роботу вранці 13 серпня 2020 року, повідомляє її партнер Нік Койл. За три роки затримання Пекін не розголошував подробиць звинувачень проти Чен Лей, а китайський суд неодноразово переносив оголошення вироку.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!