ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Репортерку з Австралії звільнили після трьох років ув’язнення в Китаї за звинуваченням у шпигунстві

11.10.2023, 13:45
Фото – Getty Images
Фото – Getty Images

Влада Китаю звільнила австралійську телеведучу Чен Лей з ув’язнення й дозволила їй повернутися додому, заявив прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз, передає CNN.

Журналістка провела за ґратами три роки; її затримали за звинуваченням у шпигунстві.

"З радістю підтверджуємо, що австралійська громадянка пані Чен Лей безпечно дісталася своєї домівки в Австралії й перебуває в колі родини, – йдеться в заяві Албаніза. – Її щиро вітають удома не лише її сім’я й друзі, а й усі австралійці".

Чен Лей – колишню ведучу китайського державного мовника CGTN й мати двох дітей – звинуватили в незаконному передаванні державних таємниць за кордон. Законодавство Китаю за таке порушення передбачає ув’язнення від п’яти років до довічного.

Журналістку затримали співробітники міністерства державної безпеки Китаю, коли вона їхала на роботу вранці 13 серпня 2020 року, повідомляє її партнер Нік Койл.

За три роки затримання Пекін не розголошував подробиці звинувачень проти Чен Лей, а китайський суд неодноразово переносив оголошення вироку.

В заяві австралійської влади йдеться, що передумовою для звільнення журналістки стало завершення судового процесу в Китаї.

Невдовзі після цього китайське міністерство держбезпеки заявило, що в середу Чен Лей було депортовано, після того як жінка відбула свій вирок.

За словами міністерства, у травні 2020 року до Чен Лей звернулась "іноземна організація", якій журналістка мобільним телефоном передала держтаємниці, що дізналася під час роботи, у такий спосіб порушивши угоду про конфіденційність між нею й роботодавцем.

Міністерство стверджує, що Чен Лей визнала свою провину й була засуджена до 35 місяців за ґратами.

На регулярному брифінгу в середу речниця МЗС Китаю Ван Веньбінь заявила, що китайські судочинні органи розглянули справу Чен Лей і виголосили вердикт згідно із законом, "повністю гарантуючи" її права, зокрема на побачення з адвокатом.

Як австралійський уряд, так і незалежні аналітики висловлювали занепокоєння затриманням журналістки на тлі напруження відносин між Канберрою й Пекіном.

Наглядачі також критикували закритість судового процесу в її справі. Так, у березні минулого року австралійського посла в Китаї не допустили до зали пекінського суду, де починався розгляд справи Чен Лей.

Були також побоювання щодо здоров’я ув’язненої журналістки. У червні минулого року Койл повідомив Sky News Australia, що Чен Лей потерпала від "складних проблем зі здоров’ям", які погіршилися через незадовільне харчування у в’язниці.

У листі, опублікованому в травні, Койл писав, що Чен Лей провела шість місяців у тотальній ізоляції окрім щомісячних візитів адвоката, на які журналістку водили "із зав’язаними очима й у кайданках".

Пізніше жінку перевели до інших ув’язнених і дозволили проводити по дві години щодня надворі.

Невдовзі після затримання Чен Лей двоє австралійських журналістів у Китаї виїхали з країни, після того як представники уряду здійснили спробу допитати їх з міркувань нацбезпеки. Так австралійські ЗМІ вперше за майже 50 років лишилися без репортерів у Китаї: всі австралійські журналісти, які досі перебувають у країні, працюють на неавстралійські компанії.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!