ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Четверта влада" перемогла полковника СБУ Назарука у Верховому Суді

24.01.2022, 15:09
Фото Анни Назарук з ВК
Фото Анни Назарук з ВК

Верховний Суд залишив без задоволення скаргу полковника СБУ Олега Назарука проти Агенції журналістських розслідувань “Четверта влада”. Назарук майже два роки намагався спростувати інформацію, викладену про нього в розслідуванні щодо земельних оборудок. Натомість полковник програв суди всіх інстанцій.

Таке рішення Верховний Суд ухвалив 18 січня.

“Верховний Суд встановив, що оскаржувані судові рішення судів першої та апеляційної інстанції ухвалено з додержанням норм матеріального права та процесуального права, а доводи касаційної скарги їх висновків не спростовують, на їх законність не впливають”, – йдеться в постанові.

Суд також наголошує: публічні особи, до яких належить Олег Назарук, що на момент виходу розслідування був головним антикорупційником Укрзалізниці, обіймаючи посади в органах влади, погоджуються “виставити” себе на публічне політичне обговорення. Тому вони “неминуче відкриваються для прискіпливого висвітлення їх слів та вчинків і повинні це усвідомлювати”. 

Крім того, суд апелює до засад свободи слова та вираження думки, принципів журналістської діяльності.  

Інтереси журналістів у судах представляла медіаюристка Інституту розвитку регіональної преси Віра Крат.

Нагадаємо, позов Олега Назарука стосується захисту честі, гідності й ділової репутації та компенсації моральної шкоди. Полковник хотів спростування інформації про нього, викладеної в журналістському розслідуванні “Земельні махінатори Рівненщини: як бізнес, завдяки чиновникам, привласнює десятки гектарів”. В розслідуванні повідомляється, що Олег Назарук пов'язаний з “бізнес-тусовкою”, яка на Рівненщині привласнила майже півтори сотні гектарів землі.

Крім того, розслідування містить відеоблог журналістки Ганни Калаур для Bihus.Info, в якому вона розповідає, хто такий Олег Назарук, чим запам'ятався, коли працював на державних посадах, а також про “провалену” справу Назарука, якого звинувачували в організації “бурштинового угруповання” та в корупційному злочині. Саме цитати з цього блогу найбільше обурили полковника. 

На думку Олега Назарука, видання та журналістка Ганна Калаур, яка готувала відеоблог для Bihus.Info, у своїх матеріалах подали неправдиву інформацію про нього. Він вимагав її спростувати та виплатити грошову компенсацію (65 тисяч гривень) за заподіяні моральні збитки та оплату адвоката.

Як повідомляв ІМІ, 29 грудня 2020 року суддя Рівненського міського суду Наталія Кучина відмовила в задоволенні позову колишнього заступника голови Управління СБУ в Рівненській області Олега Назарука проти журналістів “Четвертої влади”.

Агенція повідомила, що жодних доказів тиску адвокат не надав, тож суддя відмовила в задоволенні клопотання.

У лютому 2021 року Олег Назарук подав апеляційну скаргу і змінив адвоката. Втім, у червні колегія суддів стала на бік журналістів. 

У серпні 2021 року Касаційний цивільний суд відкрив касаційне провадження та витребував справу. 18 січня відбулося останнє засідання, на якому суд поставив крапку в цій історії.

Liked the article?
Help us be even more cool!