ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Британський уряд збирається оголосити про кіберзагрозу з боку Китаю

25.03.2024, 11:40

Велика Британія оголосить подробиці щодо кіберзагрози, яку, на думку уряду, становить Китай, і, ймовірно, звинуватить Пекін у хакерській атаці на орган нагляду за виборами. На тлі виборів, що мають відбутися пізніше цього року, у країні зростають занепокоєння стосовно зовнішнього втручання.

Про це повідомляє Reuters.

Заступник прем’єр-міністра Олівер Доуден виголосить свою заяву в парламенті, повідомив виданню анонімний посадовець, який відмовився підтверджувати, чи той також говоритиме про заходи у відповідь, зокрема про санкції.

Як пише Reuters, останнім часом у Великій Британії зростає тривожність щодо можливої шпигунської діяльності з боку Китаю, особливо після тогорічного випадку, коли парламентського дослідника було заарештовано за підозрою в шпигунстві на Китай.

Директор парламенту з безпеки запросив групу британських посадовців, які критикують Китай, на брифінг, повідомило Reuters джерело.

Перед заявою Доудена британські медіа також повідомляли, що уряд, найімовірніше, звинуватить Пекін у хакерській атаці на виборчу комісію. Атака сталася ще 2021 року, але відомо про неї стало тогоріч; внаслідок цього нападу ворожі актори змогли отримати доступ до даних мільйонів виборців.

Минулого року уряд заявляв, що китайські шпигуни цілеспрямовано переслідують британських посадовців на чутливих позиціях у політичній, оборонній і бізнес-сферах у межах дедалі складнішої операції, метою якої є доступ до державних таємниць.

Посольство Китаю в Лондоні наразі не відгукнулося на запит по коментар видання. Торік посольство звинуватило британський уряд у “безпідставних звинуваченнях”, коли голова МІ5 заявив, що Китай проводить шпигунську кампанію “епічного масштабу”.

Британська розвідувальна служба МІ5 заявляла, що веде в сім разів більше розслідувань щодо китайської активності, ніж 2018-го, і планує вести ще більше.

У 2022 році МІ5 зробило безпекове оголошення, застерігши членів парламенту, що китайський шпигун може “бути залучений до дій з метою політичного втручання” в Британії.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!