ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Bloomberg: У ЄС фіксують активізацію дезінформації в Telegram, але не можуть нічого вдіяти

28.05.2024, 17:15

Месенджер Telegram став для прокремлівських акаунтів одним із ключових інструментів дезінформації й підваження підтримки України. Нещодавно російські спецслужби почали за його допомогою наймати дрібних злочинців для скоєння підривних дій у європейських столицях, повідомляє Bloomberg.

Як пише видання, найбільше європейських посадовців обурює те, що Telegram не є непідзвітним. Для них боротьба з фейками стала пріоритетом напередодні червневих виборів на всьому континенті. Попри свій потужний регуляторний вплив на інформацію в інтернеті вони здебільшого безсилі, коли йдеться про Telegram.

“У Telegram дезінформація поширюється відкрито й геть не контролюється”, – заявила Bloomberg прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас.

Посадовиця додала, що запити на видалення небезпечного контенту часто ігноруються: “Ми знаємо, що зі схожими проблемами стикаються й інші країни-члени”.

“Telegram є популярним серед проросійських акторів, а також осіб, які вже давно займаються поширенням дезінформації, адже в цьому месенджері майже немає модерації контенту. Правила Telegram у цьому плані є дуже-дуже слабкими”, – зазначив колишній директор центру протидії гібридним загрозам при міністерстві внутрішніх справ Словаччини Даніель Міло.

За даними внутрішнього дослідження ЄС, яке переглянув Bloomberg, основними темами російської дезінформації в Telegram є війна проти України, конфлікт на Середньому Сході, імміграція, зміна клімату й прийдешні вибори до Європарламенту. 

Дослідження показало, що кількість дописів на ці теми від неперевірених джерел на всіх платформах зросла більш ніж удвічі з початку травня – у порівнянні з початком року, коли подібних дописів публікувалося до 20 тисяч щодня.

Основним методом такої дезінформації, за даними дослідників, є поширення фейків від “двійників” провідних інформаційних видань. Так, невдовзі після замаху на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо бездоказові заяви про участь проукраїнських сил у нападі були опубліковані на сайті-клоні Daily Telegraph і поширені телеграм-каналом з майже 50 тис. підписників.

Окрім цього, за даними кібербезпекової фірми Recorded Future, у межах тої самої кампанії з дезінформації було залучено понад 2 тисячі фейкових акаунтів у соцмережах. Ці облікові записи намагалися підважити віру європейського суспільства у військову спроможність України, вдаючи із себе новинні організації, або ж сіяли серед громадян Німеччини сумнів у їхніх законодавцях. Ця група ботів також поширювала відео, неправдиво приписані виданням Al Jazeera і EuroNews.

Метою операції є поширення недостовірної інформації в Telegram, звідки фейки потрапляють до інших соцмереж і набувають розголосу. Жертвами кампанії є передусім малі країни, зазначає безпекова компанія Sekoia.

“Telegram не є ефективною платформою для поширення дезінформації. На відміну від інших застосунків. Telegram не рекомендує користувачам сенсаційний контент за допомогою алгоритмів; вони отримують лише ту інформацію, на яку добровільно підписалися”, – зазначив речник компанії.

У Кремлі неодноразово заперечували причетність до дезінформації й підривних операцій.

Як повідомляв ІМІ, 27 травня ЄС вніс до санкційного списку підозрюваного в держзраді екснардепа від забороненої партії “ОПЗЖ” Віктора Медведчука, ексведучого його телеканалу Артема Марчевського, а також медіаплатформу “Голос Європи”, якою керує Марчевський.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!