ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Байден поговорив з Путіним про тиск на Радіо Свобода в Росії

17.06.2021, 10:21
Фото – Reuters / Голос Америки
Фото – Reuters / Голос Америки

Президент США Джо Байден указав президенту Росії Володимиру Путіну на обмеження роботи журналістів в Росії, зокрема Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода. 

Про це він розповів за підсумками саміту на пресконференції 16 червня, повідомляє Радіо Свобода.

Байден наголосив, що порушував питання прав людини загалом, оскільки вважає це своєю відповідальністю як президента США.

“Жоден президент США не втримав би довіри американського народу, якби не висловлювався на захист наших демократичних цінностей і не ставав на захист за універсальні засадничі свободи, які мають всі жінки й чоловіки, на наш погляд. Отже, права людини завжди будуть у переліку тем обговорення. Це не просто про те, щоб критикувати Росію за порушення прав людини, це те, ким ми є”, – сказав він.

Байден додав, що обговорював із президентом Росії питання двох американських громадян, яких утримують у російських в’язницях – Пола Вілана та Тревора Ріда.

“Я також згадав про можливість Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода працювати та про важливість свободи преси та свободи висловлення думки. Я чітко дав зрозуміти, що ми не терпітимемо спроб порушити наш демократичний суверенітет або дестабілізувати наші демократичні вибори й відповідатимемо. Найважливіше – я сказав президенту Путіну, що нам потрібні якісь базові дорожні правила, які ми всі зможемо виконувати”, – зазначив президент США.

Один із журналістів спитав Байдена, чи, на його думку, ця розмова позначиться на становищі співробітників Радіо Свобода в Росії.

“Я б так не формулював, я б радше поставив питання: наскільки він зацікавлений у тому, щоб відбілити репутацію Росії в цій галузі? І моя відповідь: я не знаю. Єдине, що я знаю: він робить це не тому, що хоче змінити природу закритого суспільства. Він вважає, що влада має право робити те, що робить”, – відповів він.

Нагадаємо, у списку ЗМІ – “іноземних агентів” у Росії зараз 20 позицій, включно з Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода і проєктами медіакорпорації. Радіо Свобода неодноразово підкреслювало, що не погоджується з таким рішенням російської влади. Рішення відомств і судів, пов’язані зі статусом ЗМІ-“іноагента”, оскаржуються в судах. Поки що прецедентів задоволення апеляцій не було.

Президент медіакорпорації Джеймі Флай заявив, що тиск російської влади на редакцію пов’язаний з тим, що вона продовжує надавати своїм читачам, глядачам і слухачам об’єктивну інформацію тоді, коли Кремль намагається обмежити до неї доступ.

Як повідомляв ІМІ, у квітні 2021 московське бюро Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода (RFE/RL) подало терміновий позов проти Росії до Європейського суду з прав людини. RFE/RL сподівається, що суд запровадить тимчасові заходи й накаже Росії утриматися від реалізації 520 “адміністративних протоколів”, які в Росії склали або погрожують скласти проти медіаорганізації із січня 2021 року.

ЄСПЛ узяв до розгляду скаргу ТОВ “РВЄ/РС” (RFE/RL), що представляє в Росії інтереси медіакорпорації Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода, і його генерального директора Андрія Шарого

5 грудня 2017 року міністерство юстиції Росії оголосило іноземними агентами дев’ять американських ЗМІ, зокрема “Голос Америки”, Радіо Свобода, а також Крим.Реалії (проєкт української служби Радіо Свобода).

До списку потрапили проєкти російської служби Радіо Свобода “Фактографія” і “Сибирь.Реалии”, телеканал “Настоящее время”, Татарсько-башкирська служба Радіо Свобода, медіапроєкти “Idel.Реалии” та “Кавказ.Реалии”.

Liked the article?
Help us be even more cool!