ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Австрійський журналіст Крістіан Вершютц у сюжеті про мобілізацію українців використав два недостовірні відео

Фото – скриншот з ORF
Фото – скриншот з ORF

Кореспондент австрійського телерадіомовника ORF в Україні Крістіан Вершютц у своєму сюжеті про проблеми з мобілізацією в Україні поширив два недостовірні відео з начебто силовим затриманням військовозобов’язаних, повідомляє Укрінформ.

Сюжет Вершютца, у якому розповідається про проблеми з мобілізацією в Україні в контексті корупції, вийшов 15 серпня в інформаційній програмі ZIB1 на австрійському телеканалі ORF 2 (входить до суспільного телерадіомовника ORF). 

У першому відео чоловіки у формі здійснюють жорстке затримання в парку чоловіка в цивільному.

У другому відео, поширеному в ТікТок з підписом “Ukraine Mobilization in University” (“Українська мобілізація в університеті”), чоловіки у форменому одязі та зі зброєю намагаються силою вивести молодого хлопця з будівлі.

“Ці українські відео користувачів є лише деякими прикладами того, що не всі чоловіки готові воювати за свою країну. Ухилення від мобілізації є джерелом для корупції”, – сказав на початку сюжету Вершютц і на доказ своїх слів продемонстрував у сюжеті вищезгадані два відео.

Утім, пише видання, обидва відео не мають жодного стосунку до мобілізації в Україні. Так, відео про “мобілізацію в українському університеті” є доволі відомим та вже давно спростованим фейком. Зокрема, про нього розповідав 2 травня 2023 року Центр протидії дезінформації при РНБО. Тоді центр писав, що відео було зняте понад сім місяців тому на пункті пропуску “Шегині” на кордоні з Польщею. Також у сюжеті “BBC News Україна” про виїзд студентів за кордон можна побачити, що студент через заборону перетнути український кордон не хотів залишати пункт пропуску, тому прикордонникам довелося його вивести силоміць.

Щодо відео з начебто затриманням працівниками ТЦК військовозобов’язаного в парку в Одесі, то там узагалі йдеться про затримання працівниками СБУ російського агента. Відповідне відео українська спецслужба поширила на своєму YouTube-каналі 20 березня 2023 року. У новині про затримання СБУ повідомила, що під час спецоперації на Одещині було викрито чергового російського агента. Ним виявився колишній правоохоронець, якого після початку повномасштабного вторгнення завербував кадровий співробітник ФСБ.

Як зазначає Укрінформ, на факт поширення в сюжеті ORF недостовірних відеоматеріалів із зображенням начебто примусової мобілізації в Україні звернули увагу також австрійські користувачі Twitter, зокрема з фактчекінгової платформи Mimikama. Згодом на основі цих повідомлень новину про використання кореспондентом ORF в Україні фейкових відео про мобілізацію оприлюднила 17 серпня одна з провідних газет Австрії Der Standard, а також приватний новинний телеканал Pulse24

У своїй першій реакції ORF, яку оприлюднила 17 серпня газета Der Standard, мовник зазначив, що ці відеоматеріали “були отримані з надійного джерела, яке заслуговує на довіру”. І, додали на каналі, “додаткове вивчення наразі не залишило жодних сумнівів в автентичності зображень або змісту”. Pulse24 голова редакційної ради ORF Дітер Борнеманн заявив, що телеканал “дуже уважно” поставився до цього й проведе перевірку джерел. Водночас він указав на те, що “з репортажами про війну складно, тому що дуже швидко обидві сторони викрикують пропаганду”.

Втім, пізніше того ж дня ORF визнав, що в сюжеті про мобілізацію в Україні були використані відеоматеріали, які “не відповідають змісту”.

“Проведене ORF подальше вивчення та ще одна перевірка показали, що згадані відеоматеріали з України не відповідають змісту, переданому в Zeit im Bild від 16 серпня, про що ORF глибоко шкодує”, – повідомив мовник на своїй сторінці у соцмережі X. 

Телеканал заявив, що зроблені помилки треба виправляти: “ORF зробить це в Zeit im Bild і, звичайно, виправить матеріал з відео про Україну”. Сюжет на сайті ORF став недоступним.

Сам Крістіан Вершютц відреагував на ситуацію 18 серпня в соцмережі X, заявивши, про першу за 23 роки роботи помилку, яка, втім, “не змінює достовірності сюжету”. За його словами, використані відеоматеріали він не перевірив додатково, “оскільки вони надійшли з авторитетного джерела”. 

Як повідомляв ІМІ, 9 березня 2019 року СБУ заборонила керівнику київського бюро австрійської телерадіокомпанії ORF Крістіану Вершютцу в’їжджати до України протягом року та пояснила, що це зроблено для його безпеки, оскільки він сам заявляв про наявні загрози його життю в Україні.

Тодішній посол України в Австрії Олександр Щерба заявив, що Вершютц “демонстративно” порушив закон, коли він та його команда робили репортаж з окупованого Росією Криму влітку 2018 року. У репортажі йшлося про в'їзд на півострів Керченським мостом з Росії. Київ розглядає це як порушення законів України. Пізніше Олександр Щерба заявив, що справа Крістіана Вершютца не стосується проблем свободи слова.

13 березня речниця МЗС України Катерина Зеленко повідомила, що заборона в’їзду до України для Крістіана Вершютца не пов’язана з цензурою, а є наслідком його зневажливого ставлення до українського законодавства. Сам Вершютц відкинув звинувачення і стверджував, що не порушував законів України.

У МЗС Австрії засудили заборону на в’їзд для журналіста як “неприпустиму цензуру в Європі”.

27 березня 2019 року Крістіан Вершютц звернувся до суду з позовом визнати рішення СБУ про заборону в’їзду незаконним.

12 квітня 2019 року стало відомо, що СБУ скасувала заборону на в’їзд до України Крістіану Вершютцу.

17 вересня 2022 року посол України в Австрії Василь Химинець обурився через репортаж Вершютца про виявлення масових поховань у лісі біля звільненого від російських військ Ізюма. Журналіст заявив, що наразі заяви офіційних осіб України щодо можливих воєнних злочинів РФ в Ізюмі не можна перевірити й що “треба почекати, що скажуть патологоанатоми”.

Liked the article?
Help us be even more cool!