ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Австралія ухвалила закон, згідно з яким Google і Facebook платитимуть ЗМІ

26.02.2021, 12:18
Фото – Reuters / BBC
Фото – Reuters / BBC

Парламент Австралії 25 лютого ухвалив закон, згідно з яким Google, Facebook та інші платформи платитимуть медіакомпаніям за контент, посилання на який поширюються на їхніх ресурсах. Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на Reuters

“Кодекс (Кодекс гравців медіаринку) забезпечить, щоб засоби масової інформації отримували достатню винагороду за вміст, який вони генерують, сприяючи підтримці публічної журналістики”, – зазначили в спільній заяві головний скарбник країни Джош Фріденберг і міністр зв'язку Пол Флетчер. 

Австралія стане першою країною світу, влада якої зможе призначати арбітра, що встановлюватиме тарифи на контент ЗМІ, якщо техногіганти не домовляться про ціну безпосередньо з медійними компаніями. 

Австралія ухвалила закон з поправками після переговорів з великими компаніями, такими як Facebook. Зокрема, поправки дозволять австралійському уряду звільнити Facebook або Google від обов'язкової плати за контент ЗМІ, якщо ті доведуть, що зробили “значний внесок” у медіаіндустрію країни, а також збільшать час, відведений на переговори з медійниками. Передбачено двомісячний період посередництва між платформою і медіакомпанією, перш ніж втрутиться призначений державою арбітр. 

Кілька великих австралійських медіакомпаній, зокрема Seven West Media, Nine Entertainment та Australian Broadcasting Corp, заявили, що вже ведуть перемовини з Facebook. 

У заяві сказано, що кодекс буде переглянутий протягом одного року після набуття ним чинності. 

Як повідомляв ІМІ, 18 лютого Facebook заблокував для жителів Австралії можливість переглядати та поширювати новинний контент через суперечливий австралійський закон про медіа. Закон мав зобов’язати Facebook платити ЗМІ за використання їхніх новин. 

5 лютого компанія Google запустила на території Австралії свій новинний сервіс News Showcase після погрози відімкнути пошуковик за відмову одного з найбільших новинних австралійських агентств співпрацювати з цим технологічним гігантом.

У січні компанія Google заявила, що заблокує свою пошукову систему в Австралії, якщо влада країни ухвалить закон про виплати за контент.

23 лютого компанія Facebook і влада Австралії уклали угоду, що дозволить відновити “найближчими днями” повноцінну роботу соцмережі в країні.

Liked the article?
Help us be even more cool!