ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Австралійські газети вийшли з однаковими шпальтами на захист свободи слова

21.10.2019, 11:00
Фото – Reuters / AAP Images / L / Coh
Фото – Reuters / AAP Images / L / Coh

Провідні газети Австралії вийшли сьогодні, 21 жовтня, з однаково оформленими першими шпальтами на знак протесту проти обмеження свободи слова в країні, повідомляє DW

В акції беруть участь 19 видань, серед яких Daily Telegraph, Australian Financial Review, Sydney Morning Herald та інші, а також журналістські профспілки.

На перших шпальтах, оформлених як матеріали з цензурними правками, видання опублікували питання: “Коли уряд приховує від вас правду, що саме він хоче замовчати?”

За даними журналістського альянсу, протягом останніх років в Австралії ухвалено понад 60 законів, що посилили тиск на масмедіа. ЗМІ вимагають припинити переслідування журналістів через закони про національну безпеку. Також вони наполягають на посиленні захисту для інформаторів.

Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон зі свого боку запевнив, що вірить у свободу преси. Одночасно він наголосив, що журналісти не стоять вище законів.

У червні поліція провела серію рейдів у штаб-квартирі мовної корпорації Australian Broadcasting Corporation (ABC) у Сіднеї і вдома у редакторів News Corporation – міжнародного медіахолдингу, підконтрольного Руперту Мердоку. Причиною обшуків правоохоронці назвали розголошення національної таємниці.

Унаслідок цього трьом журналістам загрожують тюремні терміни. Одна з них, зокрема, працювала над матеріалами про методи контролю влади над населенням. Двоє інших розповідали про можливі військові злочини австралійських солдатів в Афганістані. Крім того, штрафи і ув'язнення можуть загрожувати приблизно трьом десяткам репортерів і видавців за висвітлення суду над австралійським кардиналом Джорджем Пелла, визнаним винним у педофілії.

Liked the article?
Help us be even more cool!