ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Анонім обдзвонив членів КЖЕ зі звинуваченнями в корумпованості, але доказів цього не надав

Невідомий обдзвонив 20 грудня членів Комісії з журналістської етики (КЖЕ) зі звинуваченнями в корумпованості, повідомляє “Детектор медіа”. Про це видання дізналося безпосередньо від членів комісії, а також голови ГО “Детектор медіа” Наталії Лигачової, яка теж отримала аналогічний дзвінок.

Чоловік не назвав себе, але сказав, що телефонує від імені онлайн-видання “Актуальна правда”. 

КЖЕ оголосила 18 грудня “Актуальній правді” публічний осуд щодо матеріалу видання, в якому члени комісії виявили порушення вимог трьох пунктів Кодексу етики українського журналіста.

Крім того, в листопаді 2020 року “Медіачек”, спільна ініціатива “Детектора медіа” та Інституту масової інформації, констатував, що редакція “Актуальної правди” порушила вимоги кількох пунктів Кодексу етики українського журналіста в матеріалі про нардепа ОПЗЖ Федора Христенка. 

Анонім обдзвонив таких членів КЖЕ: Лізу Кузьменко, Тетяну Лебедєву, Олексія Погорелова, Андрія Куликова, Діану Дуцик, Тетяну Печончик, Оксану Романюк та інших членів комісії.

Як розповіла Ліза Кузьменко, невідомий у розмові з нею сказав їй, що вона як членкиня КЖЕ очорнює редакцію “Актуальної правди” та бере хабарі за ті рішення, за які голосує.

“На мою думку, це були не погрози, а радше тиск і прояв неетичної поведінки. У КЖЕ є офіційні контакти, за якими можна звернутися з листом та пояснити свою незгоду з тим чи іншим рішенням комісії. Тим паче що, коли ми ухвалюємо рішення, ми обов’язково звертаємося до редакції, якої це стосується, із проханням надати коментарі щодо матеріалу. Пояснень від “Актуальної правди” ми не отримали”, – розповіла вона.

Виконавча директорка ІМІ, членкиня КЖЕ Оксана Романюк розповіла, що невідомий стверджував, що комісія та ініціатива “Медіачек” начебто беруть гроші за ухвалення рішень та працюють на “диктатора Зеленського і одночасно на диктатора Путіна”.

“Після цієї розмови я “пробила” номер, з якого надійшов дзвінок, в інтернеті й з’ясувала, що номер належить Сергію Медянику. Я так розумію, що він і є власником “Актуальної правди”, – сказала Романюк.

Заступниця шеф-редактора порталу “Детектор медіа”, членкиня КЖЕ Світлана Остапа також підтвердила, що сьогодні їй надійшов такий дзвінок. Вона наголосила, що КЖЕ – це колегіальний орган, який ухвалює колективні рішення.

“Член комісії не може коментувати рішення КЖЕ, якщо він не робив “окрему думку”. Тобто якщо рішення колегіальне. У такому випадку всі коментарі може давати виключно голова комісії або уповноважена ним особа. І ще одне. У разі незгоди з рішенням КЖЕ громадяни можуть звернутися зі скаргою та надати свої аргументи, чому вони не згодні з тим чи іншим рішенням. І КЖЕ таку скаргу розгляне”, – сказала Остапа.

Liked the article?
Help us be even more cool!