ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Американські та європейські ЗМІ опублікували документи Facebook, надані ексспівробітницею компанії

26.10.2021, 10:48
Фото – REUTERS
Фото – REUTERS

17 американських ЗМІ, а також низка європейських видань долучилися до ініціативи з публікації внутрішніх документів компанії Facebook, наданих колишньою співробітницею компанії Френсіс Хоген, повідомляє “Голос Америки” та LB.ua.

Опублікували документи 25 жовтня, зокрема, The Wall Street Journal, The New York Times, The Washington Post, POLITICO, CNN і Bloomberg. Матеріали серед іншого стосуються поводження з повідомленнями, які спонукають до політичного насильства, політики щодо долучення дітей до соцмережі та ін. 

Зокрема, документи охоплюють аналіз контенту напередодні подій у Вашингтоні 6 січня, коли натовп пішов на штурм Капітолія. Також, ідеться в публікації The New York Times, Facebook спрямовує понад 87% ресурсів з подолання дезінформації на США і лише 13% – на інші країні, що призводить до недостатнього модерування контенту в таких країнах, зокрема, як Індія.

Також у деяких файлах ідеться про те, що злочинці використовують соцмережу для торгівлі людьми й компанії про це було відомо роками. Згідно з отриманими документами, Facebook протягом років намагався подолати контент, пов'язаний з тим, що він називає домашньою підневільною працею – "формою торгівлі людьми для роботи в приватних будинках з використанням сили, шахрайства, примусу чи обману".

Компанія була в курсі, що її соцмережу використовують для таких злочинів, ще з 2018 року. У внутрішньому звіті Facebook від цього року йдеться, що "все ще є пробіли у виявленні внутрішньоплатформових сутностей, які займаються домашньою підневільною працею", і докладно описується, як платформи компанії використовуються для наймання і продажу того, що в документах називають "хатньою прислугою". 

Журналісти CNN стверджують, що ввели в пошук словосполучення, перелічені у внутрішньому дослідженні соцмережі, і їм вдалося знайти активні облікові записи в Instagram (належить Facebook Inc.), які пропонували продаж домашніх робітників. Facebook видалив ці акаунти тільки після того, як журналісти повідомили про них. 

"Криза, розкрита в документах, показує, як Facebook, попри його регулярно декларовані добрі наміри, повільно йде чи стримує зусилля щодо усунення реальної шкоди, яку соціальна мережа примножує, а інколи й створює", – пише Associated Press

Також журналісти стверджують, що соцмережа не поспішала боротися з дубльованими акаунтами – обліковими записами людей, які вже мають акаунти у Facebook. Наявність кількох акаунтів є порушенням правил користування Facebook, однак кожна така сторінка створює додатковий приплив людей у кількості користувачів. Кількість користувачів – показник, важливий для рекламодавців. 

У Facebook Papers також відзначили проблеми з модерацією: модераторів не досить, вони працюють не на всіх мовах, а фейки поширюються надто швидко. 

Речник Facebook назвав підхід до публікацій неправильним. “Ці історії засновані на невірному посилі, – заявив представник компанії. – Так, ми – бізнес, і ми заробляємо прибуток, але думати, що ми це робимо коштом безпеки або добробуту людей, означає не розуміти того, на чому зосереджені наші комерційні інтереси. Правда в тому, що ми інвестували 13 мільярдів доларів і маємо понад 40 тисяч співробітників задля єдиної мети – щоб люди були в безпеці, коли користуються Facebook”.

Після того як видання почали публікації, ціни на акції компанії дещо знизилися, повідомляє CNBC. Після закриття торгів на біржі Facebook планує оголосити про фінансові результати діяльності – важливого показника для фондового ринку.

Після звільнення з компанії Хоген забрала тисячі внутрішніх документів, які, за її заявою, свідчать проте, що Facebook ставить отримання прибутків над безпекою користувачів. Вона передала відповідні документи Комісії з фондових ринків та цінних паперів США та американському конгресу, а також на початку місяця виступила зі свідченнями в Конгресі США.

Як повідомляв ІМІ, 25 жовтня викривачка Facebook Френсіс Хоген виступила у Великій Британії перед парламентським комітетом, який доопрацьовує законопроєкт про безпеку в інтернеті. 

Раніше Френсіс Хоген на слуханнях у сенаті США заявила, що Facebook занадто покладається на штучний інтелект для боротьби з ненависницькими висловлюваннями, дезінформацією і неналежною рекламою для неповнолітніх. Вона також висловила думку, що продукти Facebook шкідливі для дітей, а компанія ставить прибуток вище за безпеку користувачів.

Інформаторка, яка стояла за витоком документів Facebook у Wall Street Journal, колишня менеджерка з продуктів Facebook Френсіс Хоген звинуватила компанію Facebook у використанні алгоритмів для розпалювання ненависті заради прибутку.

Liked the article?
Help us be even more cool!