ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Al Jazeera повідомила про загибель родини свого журналіста внаслідок обстрілу Гази

26.10.2023, 13:19
Фото – скрін з відео Al Jazeera
Фото – скрін з відео Al Jazeera

Панарабський телеканал Al Jazeera повідомляє, що вночі 25 жовтня родина їхнього кореспондента Ваеля Аль-Дагуги в Газі (дружина, дочка й син) загинула внаслідок ізраїльського обстрілу.

Про це повідомляє Reuters.

Ізраїльські військові наразі не коментували випадок. 

"Невибірковий напад ізраїльських окупаційних сил призвів до трагічної смерті його дружини, сина й доньки; водночас решта його рідних опинилася під уламками. Снаряд влучив у їхнє помешкання в таборі Нусейрат у центрі Гази, куди вони були вимушені переїхати, коли ізраїльські сили вперше обстріляли їхній район, після того як прем’єр-міністр Нетаньягу закликав цивільних евакуюватися на південь", – йдеться на сайті телеканалу.

"Медіамережа рішуче засуджує невибіркові обстріли й убивство невинних цивільних осіб у Газі, які призвели до втрати родини Ваеля Аль-Дагуга й безлічі інших людей. Ми закликаємо міжнародну спільноту втрутитися й покласти край цим нападам на цивільних, захистивши невинні життя", – додали в медіа.

Нагадаємо, 7 жовтня ХАМАС напав на Ізраїль, унаслідок чого на півдні Ізраїлю загинуло понад 1400 людей і більш ніж 200 взято в заручники. Ізраїль продовжує готуватися до наземної операції в секторі Газа, яка може тривати три місяці. Повідомлялося про загибель майже 5 тисяч палестинців.

Ізраїльська розвідка "Моссад" підтримала висунуту пропозицію Шломо Караї. "Моссад" надав уряду дані, що співробітники телеканалу розкривають інформацію про місце розташування сил Армії оборони Ізраїлю і в такий спосіб наражають військових на небезпеку.

Уряд Ізраїлю схвалив 20 жовтня правила, які дозволять йому тимчасово закрити іноземні телеканали під час чинного надзвичайного стану через війну з ХАМАС, якщо канали завдають шкоди національній безпеці.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення зафіксувала "небезпечні синтаксичні звороти" в лінійних та онлайн-медіа щодо висвітлення нападу терористичного угруповання ХАМАС на державу Ізраїль. Серед таких небезпечних фраз, які можуть розвинутись у мову ненависті або відбивати наративи російської пропаганди, він назвав: "Агресивні араби", "мусульманська вісь зла", "терористи-мусульмани" – неприпустимі. Узагальнення на весь мусульманський світ є некоректним і може сприяти  релігійній нетерпимості й в Україні. Це підриває нашу єдність і впливає на міжнародну солідарність". 

Компанія Google вимкнула у своїх застосунках Maps і Waze дані про дорожній рух у реальному часі в Ізраїлі та секторі Газа на прохання ізраїльських військових напередодні можливого наземного вторгнення в Газу.

25 жовтня телеканал CNN повідомив, що, невеличка група оперативників угруповування ХАМАС, яка спланувала атаку на Ізраїль, два роки спілкувалася між собою через мережу дротових телефонів, вбудовану в систему тунелів під Газою.

Протягом цих двох років група уникала використання комп’ютерів і мобільних телефонів, щоб їх не розпізнала розвідка Ізраїлю чи США.

Дані, якими Ізраїль поділився з посадовцями США, виявили, що ХАМАС приховав планування операції за допомогою застарілих контррозвідувальних заходів, як-от проведення особистих зустрічей й уникнення цифрового зв’язку, чий сигнал можуть відстежити ізраїльтяни, на користь стаціонарних телефонів у тунелях. Ця інформація проливає нове світло на питання, чому атака ХАМАС, коли щонайменше 1500 бойовиків перетнули кордон з Ізраїлем і вбили щонайменше 1400 цивільних, була такою несподіванкою для Ізраїлю й США.

Редакція CNN не бачила власне даних, але розмовляла з джерелами, які ознайомлені з ними. Офіс директора з питань нацбезпеки США відмовився давати коментар, а ізраїльське посольство у Вашингтоні не відреагувало на запит видання.

Сили оборони Ізраїлю зазвичай називають тунелі, побудовані ХАМАС протягом останніх п’ятнадцяти років, "метро Гази". Ці тунелі утворюють великий лабіринт, який використовується для зберігання ракет і боєприпасів, а також дає бойовикам змогу пересуватися непомітно. СОІ також стверджують, що там розташовані важливі центри командування ХАМАС.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!