ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Адвокат представниці партії Шарія запропонував “Вежі” мирову угоду

19.12.2019, 10:48
Фото – Ольга Мірошниченко / "Вежа"
Фото – Ольга Мірошниченко / "Вежа"

Адвокат очільниці Вінницького осередку партії Шарія Світлани Магденко, яка судиться з шеф-редактором інтернет-видання “Вежа” Андрієм Качором, запропонував журналістові укласти мирову угоду. Про це повідомляється на сайті “Вежі”.

Як пише видання, 18 грудня під час підготовчого засідання суду сама позивачка відмовилася відповідати на запитання адвоката. А вже після засідання представник Магденко запропонував журналістові укласти мирову угоду.

Під час засідання сторони подали судді низку клопотань, однак частина з них була відхилена.

Свій позов, пише видання, позивачка аргументує тим, що публікації про діяльність вінницького осередку партії Шарія та про неї як про його керівницю призвели до тиску на неї з боку колег та знайомих. Окрім того, через такі публікації в неї погіршився стан здоров’я.

На судове засідання Світлана Магденко прийшла в супроводі свого адвоката й групи підтримки в складі семи осіб. 

Інтереси відповідача – Андрія Качора – цього разу представляв адвокат Леонід Марцинковський. Він реагує на тезу представника Магденко про те, що позивачка зазнала тиску з боку свого керівництва після публікацій на “Вежі”.

На прохання адвоката журналіста назвати прізвище людини, яка саме тиснула на позивачку, Світлана Магденко після поради зі своїм адвокатом відповіла, що не може відповісти на це запитання через погане самопочуття.

Відтак суддя відхиляє клопотання адвоката Магденко з проханням викликати до суду свідка, який міг би розповісти про тиск з боку людини, яку сама ж позивачка не може назвати.

Водночас суд відхилив і клопотання адвоката Качора – про витребування статуту партії Шарія, позаяк його немає у вільному доступі. Водночас, за словами адвоката Леоніда Марцинковського, цей статут міг би пролити світло на повноваження Світлани Магденко як очільниці Вінницького обласного осередку партії.

Зі свого боку адвокат Магденко зазначив суду, що в цій справі немає жодного політичного підтексту і йдеться виключно про відшкодування моральної компенсації. Представник позивачки спробував запропонувати відповідачам мирову угоду:

“Ця справа не має політичного підтексту. У позивачки немає корисливого мотиву, тому ми можемо відмовитися від частини позовних вимог. А “Вежа” у свою чергу має написати спростування”, – сказав представник Магденко.

Проте відповідачі не погодилися. Качор заявив, що заперечує позов повністю, а його адвокат додав, що “зараз ми не вбачаємо можливості говорити про мир”, і висловив готовність розглядати справу далі.

“Що стосується “відсутності політики”: на першій же сторінці позовної заяви Світлани Магденко йдеться саме про те, що вона є координатором партії Шарія у Вінниці. І свій стрес, нібито пережитий унаслідок публікацій на “Вежі”, вона пов’язує саме зі своєю політичною активністю”, – пояснив суду Марцинковський.

Зрештою суддя оголошує перерву в підготовчому засіданні до 16:30 13 січня 2020 року. Вже після судового засідання представник позивачки ще раз запропонував мирне врегулювання і “спростування” на сторінках “Вежі”. На що адвокат Качора запропонував повністю відмовитися від претензій з боку позивачів до журналіста.

“Про жодне спростування не йдеться і йтися не може. Спростування чого? Ні я як журналіст, ні “Вежа” як видання жодним чином не порушили закон. А суть претензій, викладених у позовній заяві, не витримують жодної критики. Я розумію, чому Магденко через свого представника намагається тихенько “зам’яти” справу, яку вони самі ж ініціювали. Тому що в цієї справи немає жодних перспектив. Відтак моя порада членам партії проросійського пропагандиста дуже проста: забрати позов, вибачитися за завдані незручності і “посипати голову попелом”, – сказав Андрій Качор.

Як повідомляв ІМІ, у листопаді 2019 року очільниця вінницького осередку політичної партії Шарія Світлана Магденко подала судовий позов проти інтернет-видання “Вежа” та шеф-редактора видання Андрія Качора про захист гідності та честі фізичної особи й відшкодування матеріального та морального збитку. Позивачка пропонує суду зобов’язати його виплатити матеріальну компенсацію в розмірі 2729 гривень і моральну – в розмірі 80 тисяч гривень. 

11 липня 2019 року головний редактор вінницького інформаційного порталу “Вежа” Андрій Качор заявив, що йому та його родині, а також журналістам видання погрожують шанувальники проросійського відеоблогера Анатолія Шарія. 

Погрози почалися після публікації 8 липня на сайті видання новини про спалення невідомими вінницькими активістами агітаційних матеріалів партії Шарія.

За кілька годин після публікації Шарій виклав у себе на ютубі 15-хвилинний фільм про Качора, його дружину та сина, в якому погрожував та ображав родину журналіста. Протягом кількох наступних годин Качору та його родині, а також журналістам “Вежі” надходили сотні погроз фізичною розправою з України, Росії, ОРДЛО та Криму.

До цькування долучилась і працівниця дитсадка, до якого ходить син Качора. За його словами, вона під дописом Шарія повідомила, “в який саме дитсадок ходить мій син, деталізуючи його місце розташування”.

12 липня 2019 року слідство Вінницького відділу поліції розпочало кримінальне провадження за ознаками ст. 345 (1) КК України (“Погроза або насильство щодо журналіста”) за фактом погроз на адресу головного редактора інтернет-видання “Вежа”.

31 серпня 2019 року у Вінниці невідомий чоловік побив головного редактора порталу “Вежа” Андрія Качора. Журналіст дістав удар після того, як ствердно відповів на запитання, чи не він писав про блогера Анатолія Шарія.

Поліція затримала підозрюваного в побитті головреда, нападником виявився 27-річний житель обласного центру. За цим фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками ч. 1 ст. 125 КК України (“Умисне легке тілесне ушкодження”). 

Проте  згодом поліція відпустила затриманого, пояснивши, що, оскільки “злочин не тяжкий, підстав затримувати не було”. 

У жовтні 2019 року підозрюваному в нападі на шеф-редактора видання “Вежа” Андрія Качора, мешканцю Вінниччини Артему Артеменку змінили обвинувачення на ч. 2 ст. 345-1 (“Умисне заподіяння журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності”).

10 грудня у Вінниці відбулося підготовче судове засідання в справі нападу прихильника партії Шарія Артема Артеменка на шеф-редактора видання "Вежа" Андрія Качора.

Liked the article?
Help us be even more cool!