ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Підозрюваному в побитті шеф-редактора "Вежі" змінили обвинувачення

01.10.2019, 10:23
Фото – "Вежа"
Фото – "Вежа"

Підозрюваному в нападі на шеф-редактора видання “Вежа” Андрія Качора, мешканцю Вінниччини Артему Артеменку змінили обвинувачення. Про це повідомляється на сайті “Вежі”.

Тепер чоловік підозрюється у вчиненні злочину за ч. 2 ст. 345-1 (“Умисне заподіяння журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності”). Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на строк до п’яти років. 

Раніше справа розслідувалася за ч. 1 ст. 125 ККУ – “Умисне легке тілесне ушкодження”. Покарання за це правопорушення – від штрафу до громадських або виправних робіт терміном до одного року.

Як повідомив Андрій Качор, обвинувачення змінили з огляду на клопотання, подане адвокаткою Качора, яку журналісту надали в Українській Гельсінській спілці з прав людини.

“Це було абсолютно обґрунтоване клопотання, а відтак рішення слідчих у справі цілком адекватне та логічне. Звісно, справа мали бути перекваліфікована саме за цієї статтею, позаяк мотиви злочину очевидні: нападник сам підтвердив, що скоїв його саме у зв’язку з моєю журналістською діяльністю. Сподіваюсь, що суд також ухвалить законне рішення в цій справі”, – сказав Качор.

Як повідомляв ІМІ, у Вінниці 31 серпня невідомий побив головного редактора місцевого інформаційного порталу “Вежа” Андрія Качора. Журналіст дістав удар після того, як ствердно відповів на запитання, чи не він писав про блогера Анатолія Шарія.

Поліція затримала підозрюваного в побитті головреда, нападником виявився 27-річний житель обласного центру. За цим фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками ч. 1 ст. 125 КК України (“Умисне легке тілесне ушкодження”). 

Проте  згодом поліція відпустила затриманого, пояснивши, що, оскільки “злочин не тяжкий, підстав затримувати не було”. 

11 липня головний редактор вінницького інформаційного порталу “Вежа” Андрій Качор заявив, що йому та його родині, а також журналістам видання погрожують шанувальники проросійського відеоблогера Анатолія Шарія. 

Погрози почалися після публікації 8 липня на сайті видання новини про спалення невідомими вінницькими активістами агітаційних матеріалів партії Шарія.

За кілька годин після публікації Шарій виклав у себе на YouTube 15-хвилинний фільм про Качора, його дружину та сина, в якому погрожував та ображав родину журналіста. Протягом кількох наступних годин Качору та його родині, а також журналістам “Вежі” надходили сотні погроз фізичною розправою з України, Росії, ОРДЛО та Криму.

До цькування долучилась і працівниця дитсадка, до якого ходить син Качора. За його словами, вона під дописом Шарія повідомила, “в який саме дитсадок ходить мій син, деталізуючи його місце розташування”.

12 липня слідство Вінницького відділу поліції розпочало кримінальне провадження за ознаками ст. 345 (1) КК України (“Погроза або насильство щодо журналіста”) за фактом погроз на адресу головного редактора інтернет-видання “Вежа”.

Liked the article?
Help us be even more cool!