ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Адміністрація Байдена наказала Верховному суду США переглянути закони про соцмережі

Адміністрація президента Джо Байдена закликала Верховний суд США оскаржити підтримувані республіканцями закони штатів Техас і Флорида, які підривають боротьбу соцмереж з небажаним на їхніх платформах контентом.

У двох штатах ці дії назвали неприпустимою цензурою, пише Reuters.

Судді розглядають можливість взятися за дві справи, що стосуються викликів державному законодавству, спричинених індустрією технологій – серед іншого групою NetChoice, членами якої є, зокрема, корпорації Meta Platforms, Alphabet і X, раніше відома як Twitter.

Прихильники цих законів, ухвалених 2021 року, заявляють, що соцмережі придушують консервативні голоси; водночас захисники модерації контенту говорять про потребу протидіяти дезінформації та пропаганді екстремізму.

Посадовці у Флориді прагнуть поновити дію цього закону після того, як суд нижчої інстанції проголосував проти нього, а представники індустрії подали апеляцію проти рішення ще одного місцевого суду, який підтримав цей закон у Техасі (рішення суду було заблоковане Верховним судом на ранньому етапі провадження).

Коли учасники дискусії звернулися до Департаменту юстиції, там заявили, що справи гідні розгляду, адже згадані закони утискають права платформ-соцмереж, захищені Першою поправкою Конституції США про свободу слова.

"Коли соціальна мережа обирає, редагує чи оформлює висловлювання третьої особи, щоб презентувати їх широкому загалу, вона веде діяльність, захищену Першою поправкою", – йдеться в письмовому повідомленні від Департаменту юстиції.

У провадженнях розглядатиметься аргументація компаній щодо того, що Перша поправка захищає редакторські права платформ і забороняє урядам змушувати їх до публікації контенту проти їхньої волі.

Компанії заявили, що без редакторських зусиль їхні сайти були б переповнені спамом, цькуванням, екстремізмом і мовою ворожнечі.

Закон Флориди вимагає, щоб великі платформи "залишали в публічному просторі деякі висловлювання, яких вони за власної волі не залишали б", розголосивши правила цензури й заборонивши блокування будь-яких політичних кандидатів. Закон Техасу забороняє цензурування користувачів на основі "точки зору".

Liked the article?
Help us be even more cool!