ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

599 злочинів скоїла РФ проти медіа та журналістів за два роки й три місяці повномасштабної війни

24.05.2024, 10:00

За два роки та три місяці з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 599 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. 

Такими є дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, що здійснює Інститут масової інформації.

За квітень – травень 2024 року ІМІ зафіксував 10 злочинів проти медіа та журналістів, які вчинила Росія: обстріл телевежі, пошкодження офісу медіа та кібератаки.

Злочини Росії проти медіа та журналістів в Україні

Внаслідок російської агресії на фронті загинули четверо медійників, які захищали Україну в лавах ЗСУ:

  • Андрій Топчій – журналіст видання “Факти”, військовослужбовець Збройних сил, бойовий медик стрілецького батальйону. Загинув 20 квітня 2024 року під час виконання бойового завдання в Запорізькій області, біля села Роботине. Андрію Топчію було 38 років.
  • Алла Пушкарчук – військовослужбовиця, колишня журналістка “Тижня”. Загинула 25 квітня 2024 року в Донецькій області під час обстрілу.
  • Юрій Сілюк – військовий, луцький відеооператор. Загинув 26 квітня 2024 року під час виконання бойового завдання в районі населеного пункту Архангельське Покровського району Донецької області.
  • Олександр Машлай військовослужбовець, тривалий час був головним редактором громадсько-політичної газети, а згодом журналу “Правий поступ”. Загинув на Авдіївському напрямку 7 травня 2024 року.

Станом на 24 травня, за даними ІМІ, в Україні загинули 80 медійників, 10 з них – під час виконання професійної діяльності.

Росіяни продовжують обстрілювати телевежі. Так, армія РФ 6 травня обстріляла телевежу в місті Білопілля Сумської області, унаслідок чого вона була пошкоджена і наразі не працює. Нагадаємо, телевежу в Білопіллі росіяни обстріляли вперше 9 березня 2022 року.

Крім того, на Харківщині, у місті Золочів, унаслідок російського обстрілу було зруйновано офіс редакції газети “Зоря”. Головний редактор “Зорі” Василь Мирошник розповів, що на момент удару в будівлі нікого не було. У приміщенні немає даху, потрощені стіни, вибиті вікна.

Росіяни продовжують кібератаки на українські медіа. Впродовж квітня-травня ІМІ зафіксував щонайменше вісім таких випадків. До 9 травня російські хакери масово ламали українське мовлення на супутниках і запускали трансляцію російського параду з Москви. Зокрема, таких втручань зазнали канали групи Віктора Пінчука, “Дім”, “Еспресо”, Суспільне. Крім того, про потужні DDoS-атаки на свої сайти заявили Громадське радіо та dev.ua. Обидві редакції пов'язують кібератаку з Росією. 

Детальніше – тут.

Інститут масової інформації (ІМІ) – медійна громадська організація, яка працює з 1996 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень до зони бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ – “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Liked the article?
Help us be even more cool!