ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ворожі обстріли прикордоння, руйнування цивільної інфраструктури, перебіг і наслідки бойових дій у фокусі сумських медіа

24.06.2024, 10:00
Альона Яцина

Кількість новинних повідомлень сумських медіа воєнної тематики суттєво переважає кількість публікацій на будь-яку іншу тему – понад 40% усіх новин сумських медіа присвячено війні з росією, наслідкам обстрілів, відновленню цивільної інфраструктури та прощанню із загиблими земляками. Однак попри переважно вороже і презирливе ставлення жителів Сумщини до росії моніторинг показав повну відсутність мови ворожнечі в новинах місцевих медіа, що, напевне, можна пояснити переважним використанням сумськими медіа офіційних повідомлень органів влади, поліції, прокуратури, ДСНС тощо.

Такі дані моніторингу Інституту масової інформації, який проводився із 6 до 10 травня 2024 року включно.

Всього проаналізували 756 новин у "Данкор онлайн", "Панорамі", "Сумських дебатах", The Sumy Post, "Шостка. INFO". У цих онлайн-медіа 321 новина, або 42%,  – новини на воєнну тематику. 

Визначалася загальна кількість новин про війну, зокрема за такими категоріями: "бойові дії (включно з інформацією про жертви серед військових)", "соціальні наслідки війни (включно з обстрілами інфраструктури, ліквідацією наслідків, відключенням світла тощо)", "цивільні жертви війни", "ВПО та біженці", "робота волонтерів та активістів", "міжнародна і гуманітарна допомога", "новини з окупованих територій", "кримінальні новини про війну", "інформація про повітряні тривоги", "мобілізація" та "інше".

Найбільшу частку новин на воєнну тематику публікує "Панорама" (54%), найменшу – "Сумські дебати" та "Шостка. INFO" (по 40%).

Природно, що прикордонний статус Сумської області й щоденні обстріли населених пунктів Сумщини зумовлюють значну кількість новин, зарахованих до категорії "соціальні наслідки війни", а саме – ворожі обстріли, руйнування цивільної інфраструктури, ліквідація наслідків обстрілів – із загальної кількості "воєнних" новин таких повідомлень найбільше: 47%.

Зазвичай це статистична офіційна інформація – добові зведення обстрілів, зокрема офіційні повідомлення національної поліції або прокуратури. Розширюють суху статистику репортажі з місць обстрілів – передрук повідомлень онлайн-медіа "Кордон.Медіа", яке спеціалізується саме на військовій тематиці, а також коментарі керівників громад, де були "прильоти" і є пошкодження цивільної інфраструктури.

До цієї категорії також увійшли новини про пошкодження інфраструктурних об’єктів і, як наслідок, відключення електро-, водопостачання внаслідок російських обстрілів та подолання їхніх наслідківевакуацію жителів прикордоння

На відміну від 2022 року навіть 2023-го в новинних стрічках сумських медіа майже щотижня з’являються інформаційні повідомлення про евакуацію жителів прикордоння – заклики переїжджати до безпечних місць, статистична інформація про кількість тих, хто виїхав, і тих, хто залишився, дії органів влади, підрозділів ДСНС, громадських організацій щодо організації процесу евакуації та допомоги жителям прикордонних населених пунктів.

Ще одна відмінність від новин цієї категорії у 2022 році – це майже повна відсутність систематичної оперативної інформації про пошкодження цивільної інфраструктури під час ворожих обстрілів. Офіційне щоденне зведення не містить такої інформації, що, на нашу думку, не дозволяє повною мірою інформувати суспільство про наслідки ворожих дій та воєнні злочини.

Така інформація з’являється з певним затримуванням у повідомленнях Національної поліції та прокуратури про відкриття кримінальних справ за статтею щодо порушення правил та звичаїв війни та документування наслідків ворожих обстрілів.  

Слід зауважити, що, незважаючи на появу такої інформації від поліції та прокуратури, неможливо повною мірою висвітлити й відповідно оцінити повну картину руйнування цивільної інфраструктури внаслідок ворожих обстрілів.

Кожна п’ята новина на воєнну тематику присвячена бойовим діям,  зокрема й жертвам серед військових. Серед новин у цьому розділі переважають новини про поховання загиблих воїнів – уродженців населених пунктів області.

Сумські медіа також пишуть про російські ДРГ, які регулярно заходять на територію Сумщини, і бойові дії з ними, які ведуть Сили безпеки і оборони України.

Насправді новин про бойові дії може бути більше через новини, які зараховані до категорії соціальних наслідків війни, а саме щодо кількості обстрілів населених пунктів, оскільки прикордоння Сумщини фактично є лінією зіткнення російських військ і ЗСУ. Зокрема, до категорії "соціальні наслідки війни" потрапили всі новини про добові обстріли громад прикордоння – за досліджуваний період у цій категорії опубліковано 151 новину, або 47% усіх "воєнних новин". Офіційні повідомлення акцентують на територіальних громадах, які зазнали обстрілів за добу, і подають суху статистику кількості обстрілів, не уточнюючи, що цілком виправдано, що саме було обстріляно

У таких повідомленнях відсутня інформація про будь-які пошкодження цивільної інфраструктури, а отже неможливо точно визначити напрямки й наслідки ворожих обстрілів. І, ймовірно, до цього зведення потрапляє статистика обстрілів, пов’язаних з бойовими діями, які йдуть на прикордонні Сумщини.

На жаль, постійні обстріли населених пунктів Сумщини руйнують не тільки цивільну інфраструктуру і змушують людей полишати свої домівки, а й, найстрашніше, від ворожих обстрілів гинуть та отримують поранення цивільні люди, зокрема діти. Саме новини в категорії "цивільні жертви війни" посідають третю позицію з кількості – майже 9% загальної кількості новин на воєнну тематику.

Новини про роботу волонтерів та активістів становлять трохи більш ніж 6% загальної кількості новин на воєнну тематику. 

Кримінальні новини про війну – 3% – стосувалися, зокрема, кримінальних справ проти жителів Сумщини, які були затримані під час спроби перетину державного кордону України, кримінальної справи проти тростянецького депутата за колабораціонізм

Інформаційні повідомлення про мобілізацію – 2% – цього тижня стосувалися роз’яснень нового мобілізаційного закону та поетапного його впровадження.

До категорії "інше" (трохи більш ніж 10%) потрапили новини про розмінування території області, надання різноманітних послуг, зокрема реабілітаційних, пораненим бійцям та членам родин загиблих.

Зовсім немає в сумських медіа новин з окупованих територій та інформації про повітряні тривоги. Перше можна пояснити тим, що Сумщина була звільнена від окупації, а новини з інших окупованих територій не мають такої актуальності для прикордонної області. Відсутність інформації про повітряні тривоги, незважаючи на постійні обстріли, пояснюється тим, що оперативніше і доступніше така інформація подається в соціальних мережах та месенджерах, зокрема Facebook, Telegram, Viber – відповідними каналами та групами жителі області користуються з 2022 року.

Альона Яцина, регіональна представниця Інституту масової інформації в Сумській області

Liked the article?
Help us be even more cool!