ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

42 країни з Ради прав людини ООН засудили переслідування журналістів у Білорусі

04.12.2020, 16:30
Фото – TUT.BY
Фото – TUT.BY

Журналісти в Білорусі стикаються з "безпрецедентним тиском", заявив постійний представник Великої Британії в Раді з прав людини ООН Джуліан Брейтуейт. Його звернення підписали 42 держави, повідомляє Радіо Свобода.

“Ми глибоко занепокоєні надмірним застосуванням сили владою проти журналістів, зокрема повідомленнями про катування та жорстоке, нелюдське або принизливе для гідності поводження чи покарання... З травня 390 журналістів повідомили про певну форму переслідування. Покарання журналістів за те, що вони виконують свою роботу, є неприйнятним, і ми закликаємо Білорусь негайно звільнити всіх затриманих та зняти всі звинувачення”, – йдеться в заяві, яку підписала й Україна.

У заяві згадується кримінальне обвинувачення проти журналістки телеканалу “Белсат” Катерини Андреєвої, яку затримали після прямого ефіру з місця жорсткого розгону протестувальників на площі Змін у Мінську 15 листопада.

Як повідомляв ІМІ, журналістці “Белсату” Катерині Андрєєвій та операторці Дарині Чульцовій загрожує до трьох років ув’язнення за звинуваченням в організації та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок.

Вони були затримані 15 листопада у квартирі на 14-му поверсі будинку на площі Змін. З цієї квартири журналістки вели стрім про протистояння силовиків і захисників народного меморіалу загиблому мінчанину Роману Бондаренку.

20 листопада Катерині Андрєєвій висунули звинувачення за статтею ч. 1 ст. 342 КК (“Організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок”). Їй обрано запобіжний захід: арешт на два місяці, до 20 січня 2021 року. Андрєєву перевели в ізолятор на Окрестіна.

“Ми наполегливо закликаємо Білорусь поважати свободу слова для всіх, зокрема журналістів та працівників засобів масової інформації. Ми закликаємо Білорусь дотримуватися рекомендацій Московського механізму ОБСЄ з питань свободи слова та ЗМІ. Дедалі сильніші обмеження для незалежних ЗМІ повинні припинитися”, – підсумовує заява держав-членів Ради ООН з прав людини.

Силовики неодноразово затримували журналістів у Білорусі після початку протестів у серпні. Проти деяких із них порушили кримінальні провадження або ж засудили до арештів.

Liked the article?
Help us be even more cool!