ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісткам "Белсату", які висвітлювали акцію протесту, загрожує до трьох років ув'язнення

23.11.2020, 11:35
Фото – belsat.eu
Фото – belsat.eu

Журналістці “Белсату” Катерині Андрєєвій та операторці Дарині Чульцовій загрожує до трьох років ув’язнення за звинуваченням в організації та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, повідомляє “Белсат”.  

Вони були затримані 15 листопада у квартирі на 14-му поверсі будинку на площі Змін. З цієї квартири журналістки вели стрім про протистояння силовиків і захисників народного меморіалу загиблому мінчанину Роману Бондаренку. Спецпризначенці ввірвались у квартиру, виламавши двері.

Після затримання журналісток засудили до семи діб адміністративного арешту за нібито участь у несанкціонованому масовому заході й непокорі міліції 

Катерина Андрєєва мала вийти з ізолятора на Окрестіна разом з Дариною Чульцовою 22 листопада.

Проте 20 листопада Катерині Андрєєвій висунули звинувачення за статтею ч. 1 ст. 342 КК ("Організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок"). Їй обрано запобіжний захід: арешт на два місяці, до 20 січня 2021 року. Андрєєву перевели в ізолятор на Окрестіна. 

Дарину Чульцову також перевели в ізолятор на Окрестіна. Але з Катериною їх посадили в різні камери.

Як зазначає “Белсат”, арешт журналісток – “помста влади за професійну діяльність”.

Стаття 342 КК “Організація і підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активна участь у них”: 

Частина 1 ст. 342 КК: організація групових дій, що грубо порушують громадський порядок і пов'язані з явною непокорою законним вимогам представників влади або спричинили порушення роботи транспорту, підприємств, установ або організацій, або активна участь в таких діях за відсутності ознак тяжчого злочину. Караються штрафом, або арештом, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Катерина Андрєєва працює на “Белсаті” з березня 2017 року. За цей час вона провела десятки стрімів і написала сотні статей, розслідувань і репортажів.

Усього з початку 2020 року Білоруська асоціація журналістів зафіксувала понад 500 фактів репресій проти журналістів, а з 9 серпня – 360 затримань співробітників ЗМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!