ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Маріуполі росіяни вбили литовського документаліста Мантаса Кведаравічюса

03.04.2022, 12:50
Фото: Arno Strumilos
Фото: Arno Strumilos

У Маріуполі російські військові вбили литовського режисера та документаліста Мантаса Кведаравічюса. Про це повідомили “Армія Інформ”, російський режисер Віталій Манський та литовські ЗМІ. 

“Наш друг, учасник “Артдокфесту”, литовський документаліст Мантас Кведаравічюс, сьогодні був убитий у Маріуполі, з камерою в руках”, – написав Манський.

“Армія Інформ” зазначає, що режисер загинув при спробі виїхати з міста. За інформацією литовських ЗМІ, в його авто могла влучити ракета.

Литовське видання 15min з посиланням на джерело повідомляє, що в машину, в якій їхав режисер, влучила російська ракета. Кведаравічуса терміново доправили до лікарні, проте врятувати його життя не вдалося. За попередньою інформацією литовських ЗМІ, під час зйомок в Україні кінорежисер встиг потрапити до полону росіян, у нього була зламана рука.

Президент Литви Ґітанас Науседа уже висловив співчуття через смерть Кведаравічюса, передає delfi.lt.

“Не лише Литва, а й цілий світ втратив відомого творця, який до останнього, попри небезпеку, працював в Україні, на яку напала Росія. Бажаю сил і сил рідним, друзям та всім шанувальникам таланту Кведаравічюса», – сказав президент Литви.

Мантас Кведаравічюс народився 1976 року. Отримав ступінь магістра культурної антропології в Оксфордському університеті. У 2011 році створив документальний фільм “Барзах” про зруйновану війною Чечню. Прем'єра фільму відбулася на Берлінському кінофестивалі, він отримав премію Amnesty International. 

Мантас Кведаравічус фільмував у гарячих точках. У 2016-му зняв документальний фільм “Маріуполь” про місто, яке за рік до того опинилося на передовій російсько-української війни. Фільм був показаний на Берлінському кінофестивалі.

Liked the article?
Help us be even more cool!