ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"20 днів у Маріуполі" потрапив до шортлиста "Оскара"

Документальний фільм режисера, кореспондента Associated Press Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" потрапив до шортлиста премії "Оскар". Картина представлена у двох категоріях – "Найкращий міжнародний повнометражний фільм" та "Найкращий повнометражний документальний фільм".

Про це йдеться на сайті кінопремії.

Також до шортлиста в номінації "документальний фільм" потрапив ще один фільм про Україну "Звідки куди" (Skąd dokąd / In the Rearview) польського режисера Мачека Хамели. Він про українських біженців, які вимушено покинули домівки і їдуть у невідомість.

Голосування за номінації починається в четвер, 11 січня 2024 року, і завершується у вівторок, 16 січня 2024 року.

Остаточний перелік номінантів на премію "Оскар" оголосять 23 січня. Церемонія нагородження відбудеться 10 березня в Лос-Анджелесі, її ведучим стане американський комік Джиммі Кіммел. Вона транслюватиметься в прямому ефірі на ABC і в більш ніж 200 країнах у всьому світі.

"20 днів у Маріуполі" – режисерський дебют воєнного кореспондента (з досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, секторі Газа, Афганістані), фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова.

Також до створення картини були залучені фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. За роботу в обложеному Маріуполі вони отримали Пулітцерівську премію, яка вважається найпрестижнішою в галузі журналістики.

"Ми приїхали за годину до того, як Путін почав виступати і як почалося повномасштабне вторгнення. Ми ще жартували: "Росіяни починають атакувати десь о четвертій (а була вже третя година)". Ми думали: "Так, до Третьої світової залишається десь година. Нормально, встигаємо", – розповів в інтерв'ю ІМІ Мстислав Чернов.

Мстислав Чернов і Євген Малолєтка стали лауреатами міжнародних нагород, зокрема Deutsche Welle Freedom of Speech Award (Німеччина), Knight International Journalism Awards (США), Biagio Agnes Award (Італія), Bayeux Calvados-Normandy Award (Франція), а також українських Премії імені Георгія Ґонґадзе та Премії "Української правди".

Вперше картина побачила світ на "Санденсі" – одному з головних фестивалів незалежного кіно в США – у секції World Cinema Documentary Competition. Стрічка здобула Приз глядацьких симпатій.

Українська прем'єра відбулася на фестивалі Docudays UA, де "20 днів у Маріуполі" став Найкращим фільмом Національного конкурсу, а також володарем Призу глядацьких симпатій.

Також картина отримала нагороди Міжнародного кінофестивалю в Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), Sheffield DocFest (Велика Британія), DocEdge (Нова Зеландія), премій Cinema for Peace (Німеччина) та Royal Television Society (Велика Британія).

Як повідомляв ІМІ, наприкінці липня 2023 року документальний фільм "20 днів у Маріуполі" вийшов у прокат у США.

Також фільм посів четверту сходинку в списку найкращих фільмів року за версією британського видання The Guardian.

Видання про кіно Indiewire опублікувало перелік найкращих фільмів 2023 року. Українська стрічка "20 днів у Маріуполі" посіла третє місце в категорії документалістики.

Liked the article?
Help us be even more cool!