ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Трансляція з пекла на землі": фільм про Маріуполь потрапив до списку найкращих за версією The Guardian

20.12.2023, 16:51
Фото – Facebook-сторінка Мстислава Чернова
Фото – Facebook-сторінка Мстислава Чернова

Документальний фільм режисера, кореспондента Associated Press Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" посів четверту сходинку в списку найкращих фільмів року за версією британського видання The Guardian.

Про це повідомляє видання.

"Ці матеріали навіть у скороченому форматі були надзвичайно важкими для сприйняття, а кадри масових поховань, зняті Черновим, навіть в обробленні відіграли дуже вагому роль у стимулюванні західної підтримки й приборкуванні незгодних голосів, які стверджували, що допомагати Зеленському нібито не варто й що Путіна нібито спровокувало НАТО", – зазначають у редакції. 

The Guardian називає фільм Чернова "трансляцією з пекла на землі", оскільки режисер у деталях, "не відводячи очей, показує розбиті тіла чоловіків, жінок, дітей і, що ще нестерпніше, агонію їхніх близьких, які плачуть над трупами, – полум’я болю, майже до непристойності відвертого".

У виданні зауважили, що українські військові врятували Чернова з його колегою фотографом Євгеном Малолєткою з лікарні, де вони потрапили в пастку снайперів.

"Якби журналістів захопили росіяни, Путін, безсумнівно, розцінив би їхню діяльність як антипропагандистську змову", – додають у редакції.

Як повідомляв ІМІ, видання про кіно Indiewire опублікувало перелік найкращих фільмів 2023 року. Українська стрічка "20 днів у Маріуполі" посіла третє місце в категорії документалістики.

"20 днів у Маріуполі" – режисерський дебют воєнного кореспондента (з досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, секторі Газа, Афганістані), фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова.

Також до створення картини були залучені фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. За роботу в обложеному Маріуполі вони отримали Пулітцерівську премію, яка вважається найпрестижнішою в галузі журналістики.

"Ми приїхали за годину до того, як Путін почав виступати і як почалося повномасштабне вторгнення. Ми ще жартували: "Росіяни починають атакувати десь о четвертій (а була вже третя година)". Ми думали: "Так, до Третьої світової залишається десь година. Нормально, встигаємо", – розповів в інтерв'ю ІМІ Мстислав Чернов.

Мстислав Чернов і Євген Малолєтка стали лауреатами міжнародних нагород, зокрема Deutsche Welle Freedom of Speech Award (Німеччина), Knight International Journalism Awards (США), Biagio Agnes Award (Італія), Bayeux Calvados-Normandy Award (Франція), а також українських Премії імені Георгія Ґонґадзе та Премії "Української правди".

Вперше картина побачила світ на "Санденсі" – одному з головних фестивалів незалежного кіно в США – у секції World Cinema Documentary Competition. Стрічка здобула Приз глядацьких симпатій.

Українська прем'єра відбулася на фестивалі Docudays UA, де "20 днів у Маріуполі" став Найкращим фільмом Національного конкурсу, а також володарем Призу глядацьких симпатій.

Також картина отримала нагороди Міжнародного кінофестивалю в Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), Sheffield DocFest (Велика Британія), DocEdge (Нова Зеландія), премій Cinema for Peace (Німеччина) та Royal Television Society (Велика Британія).

Як повідомляв ІМІ, наприкінці липня 2023 року документальний фільм "20 днів у Маріуполі" вийшов у прокат у США.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!