Повномасштабна війна мала неабиякий вплив на роботу медіа у 2022 році. Експерти ІМІ зафіксували в Україні 567 порушень свободи слова. З них 470 вчинила Росія. За 97 випадків порушення свободи слова відповідальна українська сторона. Порівняно з попередніми роками ця кількість є суттєво меншою. Для порівняння: 2021 року ІМІ зафіксував 197 випадків порушень свободи слова, 2020 року – 229 випадків

Житомирські журналісти, з якими ми спілкуємося від початку повномасштабного вторгнення, часто з розумінням ставилися до обмежень: пристосовувалися до викликів, а прогалини в комунікації обговорювали з речниками органів влади в журналістських чатах і під час зустрічей.

Перешкоджання роботі журналістів

Щоб дізнатися, чи стикалися медійники Житомирської області з перешкоджанням, ми звернулися із запитом до поліції.

Там повідомили, що 2022 року до територіальних підрозділів ГУНП в Житомирській області надійшло чотири звернення щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

"За результатами розгляду трьох звернень, під час перевірки факти перешкоджання законній професійній діяльності журналістів не знайшли свого підтвердження, у зв'язку з чим були розглянуті відповідно до Закону України "Про звернення громадян".

Також у поліції розповіли, що розслідують звернення з приводу умисного пошкодження майна у зв’язку зі здійсненням законної професійної діяльності журналіста редактора інформаційного вісника "Вісті Народиччини" Василя Маєвського.

Як раніше повідомлялося в ЗМІ, інцидент стався 2 травня 2022 року в смт Народичі біля зруйнованого мосту через річку Уж, де проводилося відеознімання виїзної колегії місцевого самоврядування на чолі з депутатом Верховної Ради від фракції "Слуга народу" Арсенієм Пушкаренком.

За словами Василя Маєвського, під час відеознімання між журналістом і Пушкаренком виник словесний конфлікт, після якого водій депутата пошкодив відеокамеру та забрав її разом з відзнятим матеріалом.

У відповідь на інфозапит у поліції повідомили:

"Відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 347-1 КК України. 09.05.2022 Житомирською обласною прокуратурою підслідність даного кримінального провадження визначена за слідчим управлінням ГУНП в Житомирській області. В ході досудового розслідування кримінального провадження № 12022065500000063 проведено певний обсяг слідчих дій та продовжують проводитися необхідні слідчі (розшукові) дії, направлені на усестороннє, повне та об’єктивне дослідження обставин кримінального правопорушення. Досудове розслідування триває".

У ГУНП в Житомирській області додали, що впродовж 2022 року територіальними підрозділами матеріали кримінальних проваджень за фактами вчинення кримінальних правопорушень проти прав журналістів до суду не скеровувались.

Розгляд судових справ

Стосовно судових розглядів "журналістських" справ, то в доволі стислий термін суд ухвалив вирок щодо охоронця, обвинуваченого в перешкоджанні та погрозах журналісту Олександру Крижанівському. Інцидент стався 19 серпня 2021 року під час знімання програми журналістських розслідувань "Антирейтинг". Охоронець приватних забудов, що на набережній річки Тетерів, накинувся з кулаками та погрозами на журналіста Крижанівського. 6 травня 2022 року правоохоронці Житомирської області повідомили охоронцю про підозру, справу скерували до суду, а вже в серпні суд ухвалив вирок і виправдав охоронця. Прокуратура Житомирської області не погодилася з рішенням суду і подала апеляцію.

Не відбулося суттєвого зрушення в розгляді справи блогера Василя Муравицького, якого обвинувачують у державній зраді. Як повідомляв ІМІ, Василя Муравицького заарештували в серпні 2017 року. Журналіст із 2014 року активно публікував антиукраїнські матеріали та коментував події в Україні для проросійських ЗМІ. Блогер обвинувачується в скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 ("Державна зрада"), ч. 2 ст. 110 ("Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України"), ч. 2 ст. 161 ("Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності") та ч. 1 ст. 258-3 ("Участь у діяльності терористичної організації") Кримінального кодексу України.

На судовому засіданні 27 червня 2018 року Корольовський районний суд замінив Муравицькому запобіжний захід на домашній арешт. До того він був під вартою.

29 листопада 2019 року Корольовський районний суд Житомира дозволив підозрюваному нічний домашній арешт замість цілодобового.

У 2020 році він уперше змінив адвоката: замість Світлани Новицької його інтереси почав представляти Андрій Гожий.

У вересні Муравицький знову змінив адвоката: розірвав договір з Андрієм Гожим. Тепер його інтереси представлятиме адвокатка Марина Шолудько.

Також ми стежили за розглядом справи стосовно нападу на журналістів телеканалу СТБ у Новопільському старостинському округу Оліївської ОТГ у лютому 2021 року. Тоді голова Вільської ОТГ Петро Білий напав на знімальну групу соціального проєкту телеканалу СТБ "Один за всіх". Момент нападу був знятий на відео. У квітні 2021 року Черняхівський районний суд Житомирської області почав розгляд справи. У телефонному коментарі речниця Житомирської обласної прокуратури Тетяна Гоша повідомила, що справа донині розглядається в Черняхівському районному суді, а на швидкість розгляду також впливав той факт, що деякі засідання переносилися через неявку потерпілої сторони. Відповідно до єдиного реєстру судових рішень одне із засідань відбувалося 26 січня 2023 року.

Оксана Трокоз, регіональна представниця Інституту масової інформації в Житомирській області