ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Свобода слова на Полтавщині: кременчуцькі журналісти продовжують боротися за інформацію

24.08.2021, 09:56
Надія Кучер

За даними Барометра свободи слова від Інституту масової інформації, протягом червня в регіоні не було зафіксовано жодного перешкоджання.

Стан свободи слова в Полтаві загалом можна назвати задовільним, проблем із доступом до інформації в журналістів немає, але в Кременчуці Полтавської області є факти порушення свободи слова, які станом на зараз залишаються невирішеними.

Полтава – нуль фактів порушення свободи слова

У Полтаві журналістам міська рада таки забезпечила вільний доступ роботи в сесійній залі, на засіданні сесії Полтавської міської ради 23 липня вхід у ложу депутатів був відчиненим. Пресслужба міськради за потреби комунікує і намагається вчасно надавати запитувану інформацію і коментарі. Ідеальною можна назвати картинку комунікації з журналістами в Полтавській ОДА та облраді: запрошення на заходи, інформування про наради, комісії тощо, коментарі, відповіді на запити – все це є в робочих чатах майже 24/7. Від журналістів представниця ІМІ не отримувала жодних скарг на блокування їхньої роботи в ОДА чи облраді. В усі три адміністративні будівлі – Полтавську міську раду, Полтавську облдержадміністрацію, Полтавську обласну раду журналісти можуть увійти безперешкодно, висвітлювати заходи як онлайн (є забезпечення трансляцій сесій, комісій, нарад), так і офлайн, на вибір медійників.

Кременчук – журналісти вимагають брифінгів та пресконференцій

А от у Кременчуці журналісти продовжують виборювати право отримувати інформацію, відвідувати безперешкодно заходи, зокрема в міській раді. Конфліктну ситуацію між журналістами та міською владою Кременчука обидві сторони намагаються врегулювати вже кілька місяців. Ще навесні журналісти чотирьох видань ("Кременчуцький телеграфЪ", "Кременчуцька газета", "Програма плюс", ТРК "Візит") звернулись із відкритим листом до депутатів міської ради з проханням інформувати місцеві ЗМІ про офіційні заходи за участю міського голови або інших представників виконкому та дотримуватися рівного ставлення до всіх медіа.

У липні журналісти цих видань організували круглий стіл, на якому намагалися знайти розв'язання проблеми. До перемовин залучили не лише міського голову Кременчука (але він не прийшов, була представниця пресслужби міської ради), а й депутатів, представників міст побратимів Кременчука Свіштова й Білої Церкви, а також департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА. 

Основна претензія – брак спілкування влади з журналістами. Журналісти в Кременчуці скаржаться, що попри вільний вхід на сесію ставити запитання меру та депутатам на президії (засіданнях голів фракцій чи комісій  перед кожною сесією, засідань, де ухвалюють порядок денний) не мають можливості, а повинні лише слухати. 

"Хотілося б, щоб влада не була вибірковою, дослухалася до нас, йшла на контакт. Хочемо безперешкодного доступу на всі заходи, запрошень на всі заходи за участю міського голови та представників виконавчої влади, депутатів. Реалізації права бути прийнятими в розумні строки посадовими особами, якщо знадобиться коментар з якоїсь теми", – сказала в коментарі Тетяна Донченко, журналістка і випускова редакторка видання "Кременчугский телеграфЪ".

Олена Терещенко, представниця управління інформаційних комунікацій Кременчуцької міської ради, у коментарі представниці ІМІ в Полтавській області запевняла, що мер Віталій Малецький відкритий до всіх журналістів і часто виділяє час, щоб відповісти на всі запитання.

Станом на зараз ситуація не вирішена: брифінгів та пресконференцій офлайн, як того вимагають журналісти, влада Кременчука не проводить. Зараз кременчуцькі журналісти чекають президії (засідань Кременчуцької міської ради), щоб переконатись у тому, чи влада виконуватиме вимоги журналістів та чи взагалі дослухається до їхніх прохань надати можливість ставити уточнювальні питання.

Надія Труш, регіональна представниця Інституту масової інформації в Полтавській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!