ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Погрози та перешкоджання – моніторинг порушень прав журналістів на Миколаївщині

Перешкоджання журналістській діяльності, напад та погрози – такі порушення прав журналістів на Миколаївщині за третій квартал поточного року за результатами моніторингу ІМІ.

Досі не завершився судовий спір між виданням "Центр журналістських розслідувань" та ТОВ "Місто для людей Миколаїв". Йдеться про відмову керівної компанії надавати журналістам інформацію щодо штатного розпису та кількості найманих працівників. У квітні Миколаївський окружний адміністративний суд зобов’язав ТОВ "Місто для людей Миколаїв" надати ЗМІ запитувану інформацію, проте керівна компанія подала апеляційну скаргу.

27 серпня Апеляційний суд Миколаївської області залишив без розгляду апеляційну скаргу ТОВ "Місто для людей Миколаїв", зазначивши, що інформація, яку запитують журналісти, є суспільно важливою та має бути надана.

Проте рішення суду ще може бути оскаржено у Верховному Суді.

Також уваги заслуговує ситуація зі ставленням посадовців до журналістів. Зокрема, посадовці Миколаївської облдержадміністрації відмовляються давати коментарі журналістам місцевого видання "НикВести", посилаючись на те, що у них немає настрою, та радять звертатися за коментарями письмово.

Окрім нових справ, правоохоронні органи досі розслідувають справи попередніх років, що стосуються діяльності журналістів. Саме з цього приводу минулого тижня представниця Інституту масової інформації Катерина Середа провела зустріч із представниками поліції в Миколаївській області. Зустріч проходила зі старшою слідчою СУ ГУНП в Миколаївській області майором поліції Тетяною Галабір, за якою закріплені так звані "журналістські справи".

На сьогодні слідчі відділи територіальних підрозділів в області здійснюють досудове розслідування у 12 кримінальних провадженнях вказаної категорії. 

Із них шість кримінальних справ – це злочини минулих років: за фактом крадіжки майна журналістки газети "Рідне Прибужжя" у 2014 році, за фактом  пограбування журналіста інтернет-видання "Горожанин" у 2014 році, за фактом спричинення кореспонденту інформаційного агентства "Українська Медіа Група" тілесних ушкоджень у 2015 році, за фактом крадіжки майна редактора  ІА "Свідок. Інфо" у 2017 році та за фактом крадіжки комп’ютерної техніки з приміщення офісу телеканалу "СТБ" в Миколаєві наприкінці 2018 року.

Цього року поліція Миколаївської області розслідує ще шість кримінальних справ, що стосуються журналістів. 

Досі не завершено розслідування справи за фактом крадіжки комп’ютерного обладнання та  фотоапаратів ТОВ "Наше місто Миколаїв" від 16 березня поточного року, хоч, як раніше повідомлялося, редакції видання повернули частину вкраденої техніки. 

Також не завершено розслідування за фактом пограбування редактора відділу новин видання "Николаевские известия", що сталося 13 травня.

За останній квартал правоохоронці розпочали три кримінальні провадження, про які варто розповісти трохи детальніше.

Погрози журналістам

17 липня повідомлялося, що журналістам з Миколаєва Андрію Лохматову та Тетяні Локацькій зателефонували з вимогою не ставити Президенту України Володимиру Зеленському запитання щодо діяльності скандального миколаївського аеропорту. Така вимога надійшла журналістам напередодні візиту Президента до Миколаєва. Дзвінки надходили з невідомого номеру телефону. Вони надійшли лише один раз та більше не повторювалися.

За цим фактом Тетяна Локацька написала відповідну заяву до правоохоронних органів. Тож 17 липня до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено відомості за ч. 1 ст. 171 КК України “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”. Санкція статті передбачає накладення штрафу до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Як повідомили ІМІ в поліції, на сьогодні до суду спрямовано клопотання щодо надання тимчасового доступу до номеру телефону, з якого журналістам надходили дзвінки.

Напад на оператора "Ревізора" 

У Коблеві (Миколаївська область) 18 липня невідомий чоловік під час конфлікту вдарив в обличчя оператора знімальної групи одного з центральних телеканалів. Як повідомили тоді в поліції, до Березанського відділу поліції ГУНП в Миколаївській області надійшла заява від журналіста одного з центральних телеканалів про те, що під час відеознімання на території торговельного комплексу, розташованого в курортній зоні Коблева, невідомий чоловік в процесі конфлікту вдарив в обличчя оператора знімальної групи.

За цим фактом було розпочато кримінальне провадження за ознаками ч. 1 ст. 171 КК України “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”. Санкція статті передбачає накладення штрафу до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Проте, як повідомили в поліції, складність розслідування цієї справи полягає в тому, що досі нікого не було опитано та відсутні свідки, незважаючи на те що фактично особу чоловіка, який ударив оператора, встановлено. Також важливо і те, що оператор не звертався до лікарні. Розслідування триває.

Депутат відібрав диктофон у журналістки

Ще одна справа з перешкоджання журналістській діяльності відкрита у м. Южноукраїнськ. Там місцева журналістка 3 вересня звернулася до поліції після того, як депутат міської ради Анатолій Толкач відібрав у неї диктофон під час засідання депутатської комісії. 

Ведеться розслідування за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України.

У поліції звертають увагу, що досить часто проблемою з розслідуванням справ журналістів є небажання або просто ігнорування слідства з боку самих журналістів. Також, на жаль, журналісти не завжди звертаються із заявою про перешкоджання їхній діяльності, без якої провадження не може бути відкрито. 

Катерина Середа, представниця ІМІ в Миколаївській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!