ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Погрози, ігнорування запитів та тотальна непрозорість онлайн-видань: як минув 2021 рік для медіа Тернопільщини

25.01.2022, 09:46
Ірина Небесна

2021 рік медійний рік минув досить спокійно, без значних перешкоджань щодо журналістської діяльності, однак досі залишається актуальною проблема ігнорування інформаційних запитів органами місцевої влади, на що самі журналісти неодноразово нарікають. Щоправда, активних дій щодо таких порушень наразі немає – заяв до поліції редакції не пишуть.

Перешкоджання журналістській діяльності

У 2021 році на Тернопільщині офіційно зареєстрували два факти перешкоджання журналістській діяльності. Йдеться про погрози з боку депутата облради редакторові видання "Береж.Інфо" як реакцію на допис на сторінці медіа у фейсбуці щодо дружини депутата. Запис телефонної розмови медійник подав до поліції разом із заявою. Трапилося це ще у квітні. Попри те що 18 червня депутатові оголосили про підозру, а слідство завершилося наприкінці жовтня, справа досі не в суді. 

Як повідомила речниця Тернопільської обласної прокуратури, наприкінці листопада обвинувачений змінив адвоката. Новий узяв час на ознайомлення зі справою.

"Ухвалою слідчого судді стороні захисту обмежили термін ознайомлення зі справою до кінця дня 24 грудня", – описала, на якому етапі справа станом на 20 грудня, Леся Гурецька. Вона також уточнила, що попри те, що в справу вступив новий адвокат, попередній із неї не вийшов.

Тож наразі все дуже нагадує затягування.

Що ж до випадку з журналісткою онлайн-видання "Очевидець", яку служба судової охорони не пустила на засідання Тернопільського міськрайонного суду, посилаючись на карантинні обмеження, справа, яку спершу внесли до журналу єдиного обліку заяв і повідомлень, до ЄРДР наразі так і не потрапила. Про це повідомили в секторі захисту інтересів суспільства і держави.

Пошуки зниклого журналіста

Чи не на всю країну стала відомою історія про пошуки тернопільського журналіста Ярослава Буяка, тіло якого майже два місяці з документами (!) пролежало в місцевому морзі. Попри те що причиною смерті стала зовсім не професійна діяльність, активні пошуки чоловіка почалися лише після того, як журналістська спільнота порушила це питання в соцмережах. Тіло чоловіка знайшли наступного ж дня після активного просування у фейсбуці інформації про його зникнення.

Після цього медіаспільнота згуртувалася та організувала спеціальну пресконференцію, де про ситуацію звітували очільники обласної поліції та медустанов. Попри те що професійна діяльність Ярослава Буяка не мала стосунку до обставин смерті, цей випадок показав, як недбале ставлення до обов’язків перетворюється на трагедію, заручником якої може опинитися будь-хто. Але і як згуртованість профспільноти може дати моментальний результат.

Повна зміна колективу на сайті "Терміново"

1 липня екс головний редактор онлайн-видання "Терміново" Андрій Вацик повідомив на своїй сторінці у фейсбуці, що на сайті відбулася повна зміна колективу. Ні він, ні жодна з журналісток та інших медіапрацівників, які були там до цього, до ресурсу більше не мають жодного стосунку.

"Отже, станом на сьогодні творчий колектив журналістів, які розвивали сайт "Терміново", уже там не працює. Наразі сайтом займаються інші люди", – написав у фейсбуці Андрій Вацик.

До кінця квітня видання мало грантову підтримку, договори з журналістами також діяли до цього терміну. Після цього, за словами вже ексредактора, у колективу було своє бачення, як розвивати ресурс далі. Однак після ще двох місяців роботи співпрацю з медійниками не продовжили. Натомість там тепер працює інший колектив. Щоправда, офіційної заяви на самому сайті чи його сторінці про зміну штату не було. 

Нагадаємо, сам сайт працює понад три роки, за цей час він змінив трьох редакторів. Відповідно до результатів Similarweb, за зазначений період йому вдалося потрапити на четверте місце в регіоні за кількістю переглядів.

Підсумки першого року платної підписки в RIA+ / "20 хвилин"

У жовтні 2020 року в мережі сайтів Медіакорпорації RIA "20 хвилин" запустили платну підписку на ресурс. Це був перший такий досвід у регіоні. На Медійному конгресі, що відбувався в Києві в жовтні цього року, головна редакторка видання Наталія Бурлаку пояснила, що читачі навіть за рік ще не звикли до оновленої системи доступу до контенту.

Та й, судячи з коментарів, що їх досі залишають у соцмережах та на сайті, частина читачів не розуміє, чому потрібно платити за унікальні тексти, "якщо те саме можна прочитати на іншому сайті". Нагадаємо, платними є лише унікальні тексти, авторські. Решта – у вільному доступі. Ті ж авторські, але з обмеженням у п'ять матеріалів, може прочитати кожен, хто авторизується на сайті.

"Проблемою є також те, що деякі ресурси досі беруть контент із нашого сайту, копіпастять та розміщують у себе, водночас не маючи дозволу від редакції, а дехто навіть не посилається на джерело. У такий спосіб підривають саму систему підписки заради доступу до якісних матеріалів", – пояснювала на конгресі Наталія Бурлаку проблему з копіюванням контенту несумлінними "колегами".

Моніторинг прозорості

У вересні найпопулярніші онлайн-медіа та телеканали Тернопільської області перевірили на прозорість, тобто наскільки повною є інформація про саме медіа на його сайті.

З десяти онлайн-медіа прозорими виявилися "аж" два: "20 хвилин" / RIA+ та 0352.ua. У телеканалів ситуація все ж краща: три з чотирьох наявних у регіоні можна назвати прозорими – "Тернопіль 1", ІНТБ та UA:Тернопіль.

Відповідно до підсумку моніторингу, новинні сайти зазвичай обмежуються електронкою як засобом зв’язку та розміщенням лічильника, що показує відвідуваність. А от контактний номер телефону, імена власників – це вже інформація, якою діляться одиниці. Тобто, кому належать ресурси, що збирають найбільше відвідувань, відомо далеко не завжди.

Через три місяці після аналізу прозорості ситуація на ресурсах не змінилася.

Зустрічі з правоохоронними органами

Упродовж року регіональна представниця ІМІ провела дві зустрічі з представниками обласної прокуратури та одну – з керівництвом управління захисту інтересів суспільства та держави управління Нацполіції в Тернопільській області.

Наразі вдалося налагодити співпрацю з обома структурами, що допомагає швидко отримувати інформацію про перебіг справ щодо перешкоджання журналістській діяльності. Є домовленість зустрічатися та контактувати, якщо виникають питання щодо порушення прав журналістів.

Одна із зустрічей із прокуратурою була відкритою і для інших працівників місцевих медіа, тож вдалося озвучити ті питання, що непокоять журналістів. Серед них і псевдопредставники професії, а також ігнорування запитів органами місцевої влади.

Ірина Небесна, регіональна представниця Інституту масової інформації в Тернопільській області

Блог підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House. Зміст блогу є відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та його автора й необов’язково відбиває позицію Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!