ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Стали відомі подробиці зникнення та смерті тернопільського журналіста

25.09.2021, 11:17
Фото - фейсбук Ярослава Буяка
Фото - фейсбук Ярослава Буяка

Поки поліція Тернополя майже місяць шукала зниклого журналіста Ярослава Буяка, його тіло вже другий місяць лежало в місцевому морзі. Бо поліція шукала безіменного померлого. А при журналістові були всі документи, проте до родичів не зателефонував ніхто із працівників медзакладу. 

Про це 24 вересня на спеціальній пресконференції, яку ініціювали журналісти Тернополя, розповіли представники поліції та медзакладів міста, повідомляє представниці ІМІ у Тернопільській області.

Як розповів брат померлого Андрій Буяк, Ярослав сказав, що поїде на лікування як учасник АТО. Тож його відсутність тривалий час сприймали спокійно. Але через три-чотири тижні забили на сполох.

“Шукали за двома критеріями: прізвище, ім'я, по-батькові та загальний опис: чоловік, вік, статура. В швидкій сказали, що такого вони не “брали”. Обдзвонили всі лікарні, в тому числі і наркологічний диспансер (він діє на території психоневрологічної лікарні – авт.). Там нам сказали, що така людина не поступала. Обдзвонили морги. У морзі, що діє на території психоневрологічної лікарні, сказали, що такої людини в них немає”, - розповів Андрій Буяк. 

Тоді родичі звернулися в поліцію, написали заяву. Наступного дня перетелефонував слідчий, розповів, що також обдзвонив усі морги, а ще надіслав фото чоловіка, тіло якого лежить неопізнаним. За словами Андрія Буяка, тіло того померлого йому не було подібним до братового.

“І от вчора (23 вересня - ред.) його тіло з'явилося в морзі. Як це сталося, не розумію. Судячи з дати смерті, тіло зберігали 58 днів”, – розповів Андрій Буяк та наголосив, що із моргу ніхто не звернувся ні в поліцію, ні в соцслужби, щоб поховати неопізнане тіло.

Слова брата померлого журналістам підтвердив і очільник обласної поліції Олександр Богомол.

“Ввечері 31 серпня Андрій Буяк звернувся в поліцію, що у нього зник брат і вони не можуть його знайти. 1 вересня порушили кримінальне провадження за ст 115. ч. 1. “Умисне вбивство” з відміткою “безвісти зникла особа”. Це дозволяє проведення пошукових заходів. В ході перевірки 10 вересня ми завели справу з розшуку людини. Як мені доповіли, працівники поліції обдзвонили морги та лікувальні заходи про наявність чи відсутність такої особи. Отримали інформацію, як здійснювався рух коштів по його пенсійній картці, зробили запит щодо контактів з його мобільного телефону. інформацію дали усім підрозділам як орієнтування”, - зазначив Богомол

Перевіряли також, чи перетинав журналіст кордон, шукали по горищах та підвалах. І лише 23 вересня виявилося, що тіло Ярослава Буяка вже майже два місяці лежить в морзі, з довідкою про смерть, де вказані всі його дані, та результатами розтину.

Як розповів в.о. директора Тернопільського обласного центру соціально-небезпечних захворювань Михайло Вовчук, Ярослав Буяк поступив до них 27 серпня, привезла його швидка в стані середньої важкості. Тієї ж ночі йому стало гірше, півгодинні реанімаційні заходи результату не дали – чоловік помер.

“У швидкій не лише назвали ім'я та прізвище пацієнта, при ньому також було посвідчення учасника бойових дій, – пояснив Михайло Вовчук. – З історією хвороби тіло передали до моргу. Якщо людину п’ять-сім днів ніхто не забирає, тоді з моргу телефонують до нас у Центр, а ми звідти – у міську раду і просимо знайти родичів покійного. Але до нас ніхто не подзвонив”.

Михайло Вовчук також зазначив, що в історії хвороби вказано було, що родичів у покійного немає.

“Закон не передбачає додаткової перевірки цієї інформації, хоча ми намагаємося це робити. Що саме робили в цьому випадку, не можу сказати. Зараз проводять внутрішнє розслідування”, – прокоментував в.о. Центру.

Наразі родичів попросили відстрочити поховання, хочуть зробити додатковий розтин, щоб точно встановити всі обставини смерті, зазначив Олександр Богомол. Він же й намагається знайти пояснення, як така ситуація взагалі є можливою.

“Розшуківець дав запити на невідомі тіла, що були в морзі, і ті, що вже були поховані. Серед них Ярослава Буяка не було. Бо це було відоме тіло. Хто міг подумати, що ніхто не повідомив родичів, знаючи дані про померлого?”, – підсумував ситуацію Олександр Богомол і наголошує, що наразі триває внутрішнє розслідування. Нові подробиці обіцяють оприлюднити згодом.

Як повідомляв ІМІ, 23 вересня правоохоронці знайшли зниклого влітку тернопільського журналіста Ярослава Буяка мертвим у місцевій лікарні.

Liked the article?
Help us be even more cool!