ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пафос і нікчемність: як на окупованому Запоріжжі пропагандисти розвивають свої медіа і чому це небезпечно

З початку повномасштабної агресії Росії і часткової окупації Запорізької області зокрема, особливу увагу пропагандисти приділяють розвитку альтернативної реальності через тотальне блокування українського мовлення, ретрансляцію пропагандистських російських телеканалів та розвиток своїх, пропагандистських медіа. На території Запорізької області цим займається медіахолдинг “ЗаМедіа”. Його очолює людина власника ПВК “Вагнер” Пригожина, який також формує свою альтернативну реальність у вигляді армії з російських ув’язнених.

За даними  розслідувачів  кримського ІА “Центр журналистских расследований”, йдеться про Олександра Малькевича. Він є генеральним директором телеканалу “Санкт-Петербург”, який фінансується урядом міста, членом Громадської палати Росії, та фіналістом конкурсу “Лідери Росії”. Цей конкурс, до речі, патронується заступником голови глави адміністрації президента Сергієм Кирієнком, який, за даними багатьох медіа, допомагає президенту РФ з анексією українських територій. Також, стверджують розслідувачі, Малькевича тісно пов’язують із “кухарем Путіна” та власником ПВК “Вагнер” Євгеном Пригожиним. Олександр Малькевич має багатий досвід створення рупорів пропаганди, дезінформації та впливу на вибори не лише в Росії, а й за кордоном, через що він 2018 року потрапив під санкції США, а цього року — і ЄС.

На фото ВАДИМ КУЧЕР, Олександр МАЛЬКЕВИЧ, ВАДИМ Іванов Фото МК. Сант-Петербург
На фото: Вадим Кучер, Олександр Малькевич, Вадим Іванов. Фото: МК. Санкт-Петербург

 

Олександр Малькевич підтверджує розвиток медіахолдингу на окупованих територіях Запорізької області коментарями на кшталт: “Я не приховую того, що виступаю куратором цього проекту. Скажімо так, ідейним натхненником та творчим керівником. Я сприймаю створення та запуск в ефір запорізького телеканалу як творчий подвиг, бо все було зроблено за дуже короткий строк! Це і професійний подвиг членів команди, бо там працювати небезпечно. А люди у складному регіоні, де є небезпека для життя, особливо для тих, хто займається медіа”.

У нього є власний телеграм-канал, наповнений пафосом і самозакоханістю. З каналу можна дізнатися, що у пропагандиста є своє шоу  Малькевич LIVE, про яке він нагадує так само часто, як і про те, що “масовий обстріл журналістів та мирних об’єктів силами ЗСУ – це наша нова реальність”. Те, що він називає журналістикою, професійні журналісти називають пропагандою. Втім, наразі в структуру медіахолдингу “ЗаМедіа” входить пропагандистьке телебачення “ЗаTV”, пропагандистське радіо “За!Радіо” і газета “Запорожский вестник”.

Офіційно “медіахолдингом “ЗаМедіа” керує мешканець Санкт-Петербургу Вадим Кучер. Ще в серпні в інтерв’ю “Московський Комсомолець. Санкт-Петербург” він повідомив, що в складі телеканалу також працюють інші росіяни. Зокрема, директором телекомпанії “ЗаTV” став Вадим Іванов, російський пропагандист, який працював на ВДТРК. Нещодавно до пропагандистів доєднався ще один пропагандист з Росії, “журналіст” Єгор Поберей. Він працюватиме на російському пропагандистському телеканалі “ЗаTV”. Є в складі медіа й інші росіяни. Зазвичай, колаборанти анонсують про новоприбулих, не вказуючи прізвища пропагандистів, втім це нескладно з’ясувати.

Власне, новий пропагандистський телеканал “ЗаTV” в окупованому Мелітополі Запорізької області розпочав роботу з 1 серпня. Студію нового телеканалу відкрили формально окремо від ТРК “Мелітополь” (TVM) і “МТВ Плюс”, хоча ТОВ “Телерадіокомпанія МТВ-ПЛЮС”, згідно з даними Опендатабот, належить саме колаборанту самопроголошеному голові Запорізької області Євгену Балицькому. Саме його ТОВ “ЛІГІОН” є 100% власником телекомпанії. Втім пізніше з’ясувалося, що новий пропагандистський телеканал розташований в будівлі, де раніше розміщувався саме редакційний і рекламний відділи ТРК “МТВ-ПЛЮС”.

Нещодавно, 25 жовтня, біля цієї будівлі, в якій, крім “ЗаTV”, також розташовані офіси ФСБ Росії та призначеного окупаційною владою губернатора Запорізької області Євгена Балицького, вибухнула автівка. В результаті постраждало приміщення редакції, розташоване в будівлі. Колаборанти, в своєму стилі, спочатку написали про п’ять постраждалих і еквівалент вибухівки в 1,5-2 кг. Трохи пізніше вони заявили про еквівалент вибуху вже в 15 кг тротилу. Історію про “теракт проти журналістів”, з приводу якого пропагандисти звернулись навіть до ЮНЕСКО, роздмухують досі. Ідейний натхненник пропагандистів Олександр Малевський зі своїм телеграм-каналаом перебуває на вістрі цього руху.  Він роздає десятки коментарів та інтерв’ю про те, що ті, кого він називає журналістами, “знову виконують небезпечну, але дуже важливу роботу… і щодня ризикують життям, намагаючись дати пробитися правді”.

Аби “правди” у вигляді пропаганди було більше, ще у вересні окупанти запустили на окупованій частині Запорізької області “За!Радіо” на FM-частоті. Тоді пропагандисти розповідали, що на радіо звучатиме російська музика і щогодинні новини, а у вихідні буде транслюватися півгодинна програма “Вечір з Володимиром Андронакі” (найімовірніше, йдеться про Андронакі Володимира Петровича, “журналіста”, “тележурналіста”, “автора та ведучого програми “Вечірнє перехоплення” на Радіо “Крим”).

А ще у липні пропагандисти запустили газету “Запорожский вестник”, яку друкують (або просто малюють) накладами у 200 тисяч примірників на тиждень. Газета друкується в Криму, її головний редактор не вказується. Наповнена вона поклонінням перед керівником РФ Путіним і прославленням усіх незаконних рішень, які нібито стосуються тимчасово окупованих територій.  Разом із щотижневиком на окупованих територіях розповсюджують й пропагандистську газету “Комсомольська правда”. Їхні прописані наклади перевищують усі уявлення про здоровий глузд. Два останні номери, приміром, мали заявлений наклад 705 і 735(!) тисяч екземплярів.

Крім цих медіа, на окупованих територіях окупанти активно розвивають телеграм-канали. Зазвичай, кожне окуповане місто чи селище має один “офіційний телеканал” влади окупантів, і кілька “неофіційних”, які займаються поширенням основних російських наративів, маніпуляцій і фейків. За даними проєкту “Перевірено.Запоріжжя”, який моніторив фейки і маніпуляції, серед основних телеграм-каналів на тимчасово окупованих територіях Запорізької області головними фейкометами є канал Балицького і ще одного колаборанта Володимира Рогова. До п’ятірки фейкометів часто потрапляли і телеграм-канали “Токмак Сегодня”, ”Бердянск актуально”, “Южный плацдарм”, “Энергодар Сегодня”.

При цьому окупанти і пропагандисти продовжують утискати права українців, які залишилися жити на окупованих територіях. Так, наприкінці жовтня, на окупованих територіях Запорізької області ввели нове правило, яке спирається на рішення президента РФ про введення воєнного стану на тимчасово окупованій території. Зокрема, в Запорізькій області окупанти розпочали вибіркову запобіжну перевірку мобільних телефонів громадян. Їх “цікавлять підписки на пропагандистські ресурси терористичного київського режиму”. Якщо людина підписана на "пропагандистські ресурси", то вперше вона отримає попередження, потім “порушників” планують штрафувати, а “за злісні порушення вимог закону про діяльність іноагентів передбачено кримінальну відповідальність”. 

Тож жителі окупованих територій Запорізької області перебувають під тиском цієї величезної пропагандистської насильницької машини вже більше семи місяців. Чи зможуть вони уберегтися від неї — велике питання. Пропагандисти не планують зменшувати оберти отруйної пропаганди, тож українській владі, зокрема місцевій, варто дуже добре підготуватися до того, щоб нейтралізовувати дію маніпуляцій і дезінформації на населення після звільнення тимчасово окупованих територій.

Наталія Виговська, регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!