ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На окупованій частині Запорізької області розповсюджують пропагандистську газету, надруковану в Криму

19.07.2022, 11:18
Фото - телеграм-канал окупаційної влади Мелітополя
Фото - телеграм-канал окупаційної влади Мелітополя

Щотижневик “Запорожский вестник”, надрукований в кримській типографії накладом 200 тисяч примірників, минулого тижня почали розповсюджувати на окупованих територіях, зокрема, в Мелітополі. 

Про це стало відомо з дописів в антиукраїнських телеграм-каналів, які належать самопроголошеній владі окупованих міст Запорізької області. При цьому, колаборанти не наголошують на тому, що тижневик друкується за межами області, в анексованому Криму.

Так, перший номер тижневика був надрукований 12 липня 2022 року. Кольорове видання має вісім сторінок, видається російською і наповнене пропагандистсько-розважальним контентом. Зокрема, на першій сторінці розміщене фото президента рф владіміра путіна з заголовком: “Мы - вместе! Мы один народ!”. Також наводиться його цитата: “Тільки від людей, які там живуть, буде залежати їх майбутнє. і ми будемо з повагою ставитися до їх вибору”.

Як зазначає представниця ІМІ у Запорізькій області, усі матеріали випуску містять ті чи інші пропагандистські або антиукраїнські заклики на кшталт “Русскіє своїх не кидають”, із зображенням головного колаборанта, самопроголошеного керівника Запорізької області Євгена Балицького, або “Він знав, що робити з бандерівцями”, або “надія на майбутнє разом з росією”, “Істерика українських карателів” тощо. При цьому, матеріали не мають авторів, також у вихідних даних немає вказівки на головного редактора та склад редакційної ради.

Разом з щотижневиком на окупованих територіях почали розповсюджувати і пропагандистську  газету “Комсомольська правда”. Про це стало відомо 16 липня з допису в телеграм-каналі колаборанта Володимира Рогова, де він пише про те, що “на визволеній території нашої області почалось видання спецвипуску газети “Комсомольська правда” і, раніше, газети “Запорожский вестник”.

На фото, які колаборанти викладають в мережу, немає сторінок, де, зазвичай, вказані вихідні дані газет, про які йдеться. Як вдалося з'ясувати ІМІ, зокрема, газета “Запорожский вестник” надрукована в АТ “Видавництво і типографія “Тавріда”, яка  розташована в Сімферополі за адресою вул. Генерала Васильєва, 44, що спростовує слова колаборантів про створення медіа на окупованих територіях.

Також, 17 липня, в телеграм-каналі окупаційної влади Мелітополя з'явилася інформація про те, що вийшов у друк новий випуск ще одного видання: газети “Таврический вестник”. Наразі ми також зясовуємо походження цієї газети.

Нагадаємо, в Запорізькій області працювали кілька типографій, одна з них розташована в місті Мелітополь і належить медійному холдингу “Мелітопольські відомості” (МВ холдинг), які мали у складі кілька друкованих і онлайн-медіа. На початку окупації керівника і журналісток видання викрали російські військові. Пізніше вони були звільнені, а холдинг, разом із типографією припинив роботу.

Liked the article?
Help us be even more cool!