ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запоріжжя в січні стало лідером з порушень прав журналістів в Україні – ІМІ (оновлено)

04.02.2021, 14:30
Фото – proacteur.com
Фото – proacteur.com

У січні експерти ІМІ зафіксували 14 випадків порушень свободи слова в Україні, причому п’ять з них сталися в Запоріжжі. 

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Найбільше порушень зафіксовано в категорії “перешкоджання професійній журналістській діяльності” – дев'ять. Два випадки - обмеження доступу до інформації. По одному випадку зафіксовано в категоріях “побиття”, “політичний тиск” та “кіберзлочини”.

Порушення сталися в семи регіонах країни. Лідером у січні стало Запоріжжя: там зафіксовано п'ять випадків порушень прав журналістів, далі йде Хмельницька область із трьома випадками. Волинь з двома випадками. По одному випадку зафіксували у Києві, на Одещині, Сумщині та Вінниччині.

Порушували право журналістів на професію переважно місцева влада, поліція охорони та судова влада.

Січень “відзначився” масовими недопусками журналістів на сесії міськради. Зокрема, за кількістю таких недопусків другий місяць поспіль лідирує Запоріжжя. Через безвихідь журналісти вже пікетували будівлю міської ради, оскільки вчергове не змогли потрапити на її сесію. Крім того, під час спроби журналістів потрапити до приміщення міськради між ними та поліцією сталася штовханина, унаслідок якої постраждала редакторка видання “Неначасі” Катерина Майборода. 

Після цього понад 20 журналістів Запоріжжя звернулися з відкритою заявою до президента Володимира Зеленського, прем’єр-міністра Шмигаля, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестора Шуфрича, уповноваженої ВРУ з прав людини Людмили Денісової з проханням втрутитися в ситуацію, яка склалася через систематичний недопуск журналістів на сесії Запорізької міської ради та засідання постійних депутатських комісій.

Загалом у січні утиску своїх прав зазнали вісім журналісток та шість журналістів.

Отже, з початку року ІМІ зафіксував дев'ять випадків перешкоджання, два - обмеження доступу та по одному – побиття, політичного тиску та кіберзлочину.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці "Барометр свободи слова".

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск і кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!