ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У серпні ІМІ зафіксував 10 злочинів проти свободи слова в Україні

06.09.2023, 10:00
Фото: Анна Кудрявцева / Радіо Свобода, Павло Солодовник. Колаж ІМІ
Фото: Анна Кудрявцева / Радіо Свобода, Павло Солодовник. Колаж ІМІ

У серпні експерти ІМІ зафіксували 10 злочинів проти свободи слова в Україні. З них шість вчинила Росія проти медіа і журналістів. 

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації "Барометр свободи слова".

Серед злочинів проти медіа, які скоїла Росія, – обстріли журналістів, кіберзлочини, знищення офісу редакції та юридичний тиск.

Водночас ІМІ зафіксував чотири порушення свободи слова, за які відповідальні громадяни України. Це випадки перешкоджання, обмеження доступу до публічної інформації та юридичний тиск.

Під російський обстріл на Донеччині потрапила знімальна група Радіо Свобода під час їхньої роботи. У складі групи були репортерка Євгенія Китаїва, операторка Анна Кудрявцева та водій Володимир Явнюк. Внаслідок обстрілу було пошкоджене авто. Знімальна група не постраждала.

У Чернігові внаслідок удару російської ракети в приміщення обласного музично-драматичного театру імені Шевченка в центрі 19 серпня було зруйновано офіс видання "Челайн". Як розповів ІМІ редактор "Челайну" Павло Солодовник, редакція залишилася без приміщення. Від удару ракети вибуховою хвилею повибивало вікна та двері, обвалилися частини стелі та стін. Було знищено чи пошкоджено журналістське обладнання – ноутбуки, комп'ютери, камери та мікрофони. Водночас на момент обстрілу нікого зі співробітників в офісі не було, тому з них  ніхто не постраждав.

Крім того, Росія оголосила в розшук українську журналістку Яніну Соколову. Журналістка іронічно відреагувала на новину про розшук, зазначивши, що "вже почала переживати, що моя русофобія недостатня. Тому я рада, що вони це зробили". 

Редакція ZN.UA повідомила про DDoS-атаки з боку російських хакерів у ніч на 9 серпня. Сайт перебував під атакою впродовж декількох годин, через що читачі не могли отримувати інформацію. Проте виданню вдалося відбити атаку і відновити роботу сайту.

Крім того, російські окупанти в ніч на 21 серпня зламали телеграм-канал українського видання "РІА Мелітополь", який працював і після тимчасової окупації Мелітополя (Запорізька область). Відповідну заяву медіа опублікувало в себе на сайті. Редакція зазначила, що "рашисти виставили свої ганебні новини в тг-каналі, змінили назву каналу на російську та фото".

У соцмережі Facebook поширюють фейкову статтю журналістки з Чернігова Ірини Синельник, яка співпрацює з інформаційним агентством УНІАН. Матеріал був опублікований на фейковій сторінці агентства. На платформі матеріал поширюють через рекламу. В матеріалі, підписаному від її імені, йдеться про великі втрати української армії та необхідність домовлятися з російським президентом Володимиром Путіним.

Серед чотирьох порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України, – випадки перешкоджання, обмеження доступу до публічної інформації та юридичний тиск. 

Випадки перешкоджання зафіксовано в Дніпрі та Києві. У Києві голова Оболонського районного суду міста Києва Олена Жежера заборонила журналістці медійного проєкту Watchers Аліні Кондратенко аудіо- та фотофіксацію судового засідання. 

Журналістка прийшла на засідання в справі за звинуваченням громадянина РФ у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення зброї та боєприпасів до України, переміщення або розміщення Збройних сил України. "Я хотіла зробити пару фото та записати на диктофон, щоб потім прослухати й написати статтю", – розповіла Аліна та додала, що засідання є відкритим і рішень про закрите слухання ухвалено не було. 

У Дніпрі видання "Дніпро оперативний" уже не вперше отримало листа на редакційну пошту про нібито замінування редакції. Проте після перевірки вибухівку не знайшли. Раніше редакція отримала аналогічного листа в травні цього року. Тоді поліцейські також не знайшли вибухівки. 

Один випадок обмеження доступу до публічної інформації ІМІ зафіксував у Запоріжжі. Так, департамент муніципального управління Запорізької міської ради відмовив журналістам Запорізького центру розслідувань надати акти виконаних робіт щодо ремонту доріг у Запоріжжі, які були проведені з початку липня до кінця серпня 2023 року. Відмову аргументували тим, що така інформація може завдати шкоди національній безпеці.

Юридичний тиск зафіксовано стосовно журналістки видання "Волинь Online", проти якої група компаній "Техноторг" подала судовий позов через її розслідування про діяльність підприємств. Позивачі вимагають визнання інформації недостовірною і такою, що принижує ділову репутацію, а також стягнути з Метельської 750 тис. грн компенсації моральної шкоди.

Детальніше можна ознайомитися тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!