ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти Білорусі закликали владу припинити переслідування та репресії

12.05.2021, 16:52
Фото - AFP/Sergei Gapon
Фото - AFP/Sergei Gapon

Білоруські медіа закликають владу припинити кримінальне переслідування журналістів, звільнити колег з в'язниці, відновити друк недержавних ЗМІ та доступ до веб-сайтів, та припинити втручання державних органів в діяльність ЗМІ.

Про це йдеться у зверненні журналістів, оприлюдненому на сайті Білоруської асоціації журналістів.

У зверненні наводяться приклади тиску влади на медіа. Зокрема, винесення попередженням регіональній газеті Intex-press за публікацію інтерв'ю зі Світланою Тихановською. “Разом з тим “Белпошта” відмовилася включати газету в передплатний каталог, а “Белсоюзпечать” відмовилася продавати її через кіоски”, - йдеться у повідомленні.

Крім того, з проблемами друку і поширення стикнулися видання “Народна воля”, “БелГазета”, “Вільні новини Плюс”, “Комсомольська правда” в Білорусі”, “Нови Час”, “Газета Слонімская”, “Брестська газета”

“Більшість з них перестали виходити в друкованому вигляді та пішли в інтернет. Але навіть там свобода слова строго обмежена”, - йдеться у зверненні. 

Портал TUT.BY був позбавлений статусу мережевого ЗМІ. Влада заблокували доступ до більшості незалежних онлайн-ресурсів, переслідують блогерів, адміністраторів YouTube- і Telegram-каналів, місцевих чатів і коментаторів в соціальних мережах.

Автори звернення заявляють про посилення тиску на журналістів. Повідомляється,  що лише в минулому році було зафіксовано близько 500 затримань і 100 арештів. Сьогодні 11 журналістів перебувають за гратами у кримінальних справах. Троє з них - Катерина Андрєєва (Бахвалова), Дар'я Чульцова і Катерина Борисевич - вже засуджені до позбавлення волі за журналістську роботу.

Також автори звернення розкритикували останні зміни в законодавстві в галузі засобів масової інформації: “Влада прагне перевести журналістику в сферу обслуговування. Державні ЗМІ все частіше використовують жорстку мову ворожнечі, звинувачують у всіх злочинах людей, які не можуть захистити себе, поширюють неправдиву пропаганду під виглядом інформації, в тому числі проросійської орієнтації”.

“Ми, представники медійного сектору, закликаємо державні органи припинити “полювання на відьом”. Право на вираз особистої думки закріплено в Конституції Республіки Білорусь і в численних міжнародних документах, підписаних нашою державою”,  - йдеться у зверненні.

Як повідомляв ІМІ, 21 квітня парламент Білорусі ухвалив низку поправок до законодавства, які суттєво обмежують роботу засобів масової інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!