ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістці Watchers дозволили бути в суді лише як звичайній громадянці

20.10.2021, 13:00

Журналістка медійного проєкту Watchers Аліна Кондратенко повідомила, що суддя Печерського районного суду Києва дозволила їй залишитися на відкритому судовому засіданні не як журналістці, а як звичайній громадянці.

Про це Аліна Кондратенко повідомила ІМІ.

За її словами, суддя суду Віта Бортницька зазначила, що Watchers не є медіа, тому не дозволила бути присутньою на суді як представниці ЗМІ. 

"Суддя, розглядаючи моє клопотання (щодо доступу як журналістки Watchers до засідання. – Ред.) сказала, що Watchers – не ЗМІ, а ми – не журналісти. Пряма цитата судді: "Наскільки я знаю, ви не журналісти. Вам усі відмовляють. Ви не є ЗМІ. Можете бути присутні, але не як журналісти", – зазначила Кондратенко.

Журналістка погодилася на такі умови, щоб бути присутньою на засіданні.

Судове засідання, на яке прийшла Кондратенко, стосується обвинуваченого в жорстокому побитті активіста Майдану інспектора автослужби відділення №1 автотранспортного взводу батальйону міліції особливого призначення "Беркут".

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що журналіст або будь-яка інша особа, присутня в залі судового засідання, користується рівними правами під час відкритого судового засідання.

"Чинне законодавство України, яке регулює гласність судового процесу, не виділяє якихось особливих привілеїв для журналістів. Лише в кримінальному процесі, відповідно до частини другої статті 328 Кримінального процесуального кодексу України, представники засобів масової інформації нарівні з близькими родичами та членами сім’ї обвинуваченого і потерпілого мають пріоритетне право бути присутніми під час судового засідання – у разі якщо існують якісь обмеження. За загальним правилом журналіст або будь-яка інша особа, присутня в залі судового засідання, користується рівними правами під час відкритого судового засідання, зокрема правом на фіксацію перебігу судового процесу на портативні аудіозаписувальні пристрої та (з деякими особливостями в кримінальному процесі) на портативні відеозаписувальні пристрої", – зазначив юрист.

Як повідомляв ІМІ, 7 серпня судова охорона Печерського районного суду міста Києва не пустила журналістку, керівницю медійного проєкту Watchers Ольгу Худецьку та фотографа проєкту Германа Крігера на відкрите засідання в справі про викрадення у 2014 році активістів Юрія Вербицького та Ігоря Луценка.

22 червня судова охорона Святошинського районного суду Києва відмовилася пускати всередину журналістку проєкту Watchers Аліну Кондратенко через карантинні обмеження

Із січня по квітень 2021 року експерти ІМІ зафіксували в Україні дев'ять випадків порушень прав журналістів з боку представників судової гілки влади.

1 квітня ІМІ звернувся із заявою до Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Ради суддів України та Верховного Суду через неправомірне обмеження прав журналістів у судах. Інститут масової інформації зафіксував неодноразові випадки недопуску журналістів на відкриті судові засідання без належних правових підстав. Особливо це стосується резонансних справ, які є предметом підвищеного суспільного інтересу. ІМІ закликав вищі органи суддівського самоуправління та нагляду: забезпечити припинення практики неправомірного вибіркового недопуску журналістів на відкриті судові засідання; притягнути суддів, які припустилися неправомірного обмеження прав журналістів, порушення вимог гласності судового процесу, до передбаченої законом дисциплінарної або іншої юридичної відповідальності.

Liked the article?
Help us be even more cool!