ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЖАР.INFO отримало всю запитувану від міськради інформацію лише після скарги до омбудсмена

09.10.2024, 13:46
Альона Береза
Фото – dejure.foundation

Хмельницьке онлайн-медіа ЖАР.INFO отримало всю запитувану інформацію від Старокостянтинівської міської ради після скарги до уповноваженого Верховної  Ради з прав людини. До того міська рада не хотіла надавати детальну інформацію про постраждале від обстрілів РФ майно та про витрачання бюджетних коштів на відновлення цього майна. 

Про це представниці Інституту масової інформації в Хмельницькій області Альоні Березі повідомила журналістка видання Марія Турчина.

За словами журналістки, спочатку міська рада у відповіді на запит надала лише частину інформації щодо зафіксованих пошкоджень у громаді після російських атак. Також рада не надала детальної інформації про витрачання коштів на відновлення пошкодженого майна. Розпорядник надав лише загальні дані про пошкодження та загальні суми, які було витрачено на відновлення.

“Ми вже не вперше “добуваємо” ці дані. В прямому змісті цього слова. Чомусь органи місцевого самоврядування вирішили, що можуть витрачати бюджетні кошти й не надавати про це інформацію або ж надавати її вибірково. Нашій же редакції важливі деталі, а не загальні цифри, які досить часто самі ради оприлюднюють у себе на офіційних сайтах. Нам важливо отримати детальну інформацію та перевірити її”, – розповідає Марія Турчина.

Також журналістка розповіла, що в редакції загалом довга історія оскаржень дій Старокостянтинівської міськради як розпорядника. До прикладу, видання також оскаржувало ненадання інформації про закупівлі для потреб оборони. 

Цього ж разу редакція звернулася до омбудсмена зі скаргою на міську раду.

“Ми як побачили відповідь, то одразу вирішили оскаржувати дії розпорядника, адже були впевнені, що вони порушують наші права на доступ до інформації. Після розгляду скарги розпорядник надав додатково інформацію, яку до цього вирішив не надати”, – додала Марія Турчина.

З оскарженням редакції допомагав юрист Платформи прав людини Євген Воробйов, який зазначив, що інформація про отримане комунальне та державне майно, ПІБ осіб, хто отримав його, є відкритою інформацією. За словами юриста, це і підтвердив уповноважений ВР з прав людини, розглянувши скаргу онлайн-медіа.

Нагадаємо, раніше хмельницьке видання Vsim.ua виграло апеляцію проти посадовця Хмельницької міської ради в справі про захист честі, гідності, ділової репутації та компенсацію моральної шкоди.

Liked the article?
Help us be even more cool!