ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зеленський підписав один із законів щодо захисту української книжкової галузі

08.07.2022, 10:21
Фото – Форум видавців
Фото – Форум видавців

Президент України Володимир Зеленський 7 липня підписав один із законів щодо захисту української книжкової галузі, на яких наполягали діячі культури та РПР, повідомляє "Детектор медіа".

Зокрема, підписано проєкт закону №6287, який Верховна Рада ухвалила ще 19 червня. Він передбачає, що держава з 2023 року компенсує видатки на оренду книгарням, які продають книжки українською мовою. А кожна новонароджена дитина і кожна дитина, якій виповниться 14 років, отримає сертифікат на купівлю українських книжок.

Також підписано законопроєкт №7273-д, що передбачає заборону публічного виконання фонограм авторів і виконавців – громадян Росії, підтримку національного музичного продукту, збільшення частки української мови в радіоефірі, стимулювання трансляції україномовних дитячих та освітніх телепрограм.

Водночас досі не підписано ухвалений законопроєкт №7459, який забороняє імпорт книг з Росії та Білорусі, видання творів російських авторів громадян РФ, сприяє перекладам творів світової літератури українською. Його скеровано на підпис президенту ще 20 червня. 

Як повідомляв ІМІ, 6 липня культурні діячі, письменники та видавці закликали Президента України Володимира Зеленського підписати три ухвалені парламентом закони щодо звільнення культурно-інформаційного простору від впливу росії.

7 липня Коаліція "Реанімаційний Пакет Реформ" закликала Президента України Володимира Зеленського невідкладно підписати ухвалені парламентом закони щодо захисту української книжкової галузі. 

Йшлося про законопроєкт №7459, що забороняє імпорт видавничої продукції з росії, тимчасово окупованих нею територій України та з Білорусі, видання і продаж книжок авторства громадян рф. Ця заборона не поширюватиметься на книги, видані в Україні до 1 січня 2023 року.

Законопроєкт №6287 щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження передбачає, зокрема, виплату компенсацій на оренду приміщень українським книгарням та видавання спеціальних сертифікатів для придбання книжок.

Liked the article?
Help us be even more cool!