ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Діячі культури закликають Зеленського підписати закони про захист книжкового ринку

06.07.2022, 15:31
Фото – Форум видавців
Фото – Форум видавців

Культурні діячі, письменники та видавці закликають Президента України Володимира Зеленського підписати три ухвалені парламентом закони щодо звільнення культурно-інформаційного простору від впливу росії.

Відповідну заяву оприлюднила актриса театру і кіно, громадська діячка Ірма Вітовська, повідомляє Укрінформ.

У заяві зазначається, що законопроєкти 6287 і 7459 стосуються книжок, а третій, 7273д, – переважно музики. Проте 15 днів, відведених Конституцією для підписання законів президентом, минули, і підписаний лише один з них – 7273-д, який забороняє гастролі й публічне відтворення фонограм та кліпів російських співаків, збільшує частку української мови й українських пісень на радіо і забороняє акустичне насильство на транспорті. 

Водночас, ідеться в заяві, “агенти російського впливу розгорнули потужну кулуарну роботу, спрямовану на зрив підписання не менш важливих законів про підтримку і захист українського книжкового ринку”. 

“Законопроєкти № 6287 і 7459, відповідно до частини третьої статті 94 Конституції України, мають бути невідкладно підписані Президентом України. Це означатиме, що в Україну не ввозитимуться і не продаватимуться книжки російських видавництв, а з наступного року не видаватимуться і книжки авторів – громадян держави-агресора. Це означатиме, що оригінальні твори в Україні видаватимуться будь-якими мовами, але зарубіжну літературу з 2023 року видаватимуть саме в українських перекладах. Це означатиме, що держава компенсує видатки на оренду книгарням, які продають книжки українською мовою. А кожна новонароджена дитина і кожна дитина, якій виповниться 14 років, отримає сертифікат на купівлю українських книжок", – йдеться в заяві.

Зазначається, що розроблення й ухвалення цих законів стали прикладом плідної співпраці громадського суспільства, представників законодавчої й виконавчої влади, культурних індустрій в інтересах української культури й національної безпеки України, звільнення нашої країни від руйнівних російських впливів.

Аналогічні заяви в соцмережах оприлюднили письменники Галина Крук, Тамара Горіха Зерня, Андрій Кокотюха та інші митці.

Раніше на підтримку пакету законів висловилися також відомі поети Сергій Жадан та Іван Малкович.

Нагадаємо, МКІП, Держмистецтв та УІНП разом із діячам культури і мистецтва сформулювали Маніфест "Культурна консолідація задля перемоги", який визначає пріоритети культурної політики під час війни.

Liked the article?
Help us be even more cool!