ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Завершено розслідування справи щодо теракту біля телеканалу "Еспресо" у 2017 році

15.02.2022, 12:41
Фото – фейсбук Оксани Блищик
Фото – фейсбук Оксани Блищик

Правоохоронці завершили досудове розслідування стосовно двох осіб, які підозрюються в організації та вчиненні терористичного акту біля телеканалу “Еспресо” в жовтні 2017 року. Теракт вчинено з метою зазіхання на життя народного депутата Ігоря Мосійчука. 

Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

Нагадаємо, внаслідок теракту двоє людей загинуло та ще троє громадян, зокрема чинний на той час народний депутат Ігор Мосійчук, отримали поранення. 

Підозрюваним інкриміновано зазіхання на життя державного діяча, вчинення терористичного акту, незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, а також незаконне виготовлення бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв (ст. 112, ч. 3 ст. 258, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 263-1 КК України). 

Розслідування встановило, що 25 жовтня 2017 року біля офісу телеканалу на вул. Адама Міцкевича в Києві, коли Ігор Мосійчук разом з політтехнологом Віталієм Балою в супроводі охоронця виходили на вулицю після участі в прямому ефірі, стався вибух. Підозрювані використали саморобний радіокерований вибуховий пристрій спрямованої дії потужністю 450 грамів тротилу, який приховали в мопеді, залишеному ними біля входу в приміщення телеканалу.

Унаслідок вибуху народний депутат, політолог та випадкова перехожа отримали поранення від ураження металевими кульками, використаними під час виготовлення саморобного вибухового пристрою. Охоронець народного депутата, а також ще один випадковий перехожий від отриманих поранень загинули.

Підозрювані є громадянами України. Один з них є уродженцем Азербайджанської Республіки. Після скоєння злочину один з виконавців виїхав через Республіку Білорусь до Російської Федерації, а інший – через пункт пропуску “Каланчак” до тимчасово окупованої території АР Крим. Вони оголошені в розшук.

За результатами проведення слідчих дій правоохоронці встановили особу поплічника, який надавав безпосередню допомогу у виготовленні вибухового пристрою. Це мешканець міста Києва, обвинувальний акт стосовно нього вже перебуває на розгляді в Солом’янському районному суді м. Києва.

У зв’язку з переховуванням від слідства двом виконавцям заочно повідомлено про підозру та отримано дозвіл суду на здійснення стосовно них спеціального досудового розслідування. Наразі слідство завершено та оголошено про виконання вимог ст. 290 КПК України, після чого обвинувальні акти будуть скеровані до суду для розгляду по суті.

У межах досудового розслідування допитано понад 800 свідків, опрацьовано відеозаписи з 112 камер спостереження, проаналізовано телефонні трафіки більш ніж 10 тисяч абонентів мобільного зв’язку, проведено 25 судових експертиз.

Як повідомляв ІМІ, 25 жовтня 2017 року в Києві біля будівлі телеканалу “Еспресо” стався вибух, унаслідок якого поранення отримали народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук і директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

У результаті вибуху загинуло двоє осіб – особистий охоронець нардепа, 31-річний старший сержант поліції Руслан Кушнір, та колишній працівник МВС 36-річний Михайло Мормиль, який проходив повз на момент вибуху.

За фактом вибуху в Києві біля телеканалу “Еспресо” відкрито кримінальне провадження за ст. 258-3 Кримінального кодексу України (теракт).

Прокуратура Києва розглядала як одну з версій теракту біля будівлі телеканалу “Еспресо” замах на журналістів редакції.

3 квітня 2018 року тодішній голова СБУ Василь Грицак повідомив про затримання особи, яку підозрюють в організації вчинення терористичного акту біля телеканалу “Еспресо”.

5 квітня 2018 року правоохоронці повідомили, що вибух біля телеканалу “Еспресо” був замахом на життя народного депутата Ігоря Мосійчука.

Liked the article?
Help us be even more cool!