ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Засуджений РФ кримський журналіст майже рік не отримує меддопомоги – родичі політв'язнів

Амет Сулейманов. Фото – Кримська солідарність
Амет Сулейманов. Фото – Кримська солідарність

Засуджений РФ до 12 років громадянський журналіст із Криму Амет Сулейманов, який потребує заміни серцевого клапана, майже рік не отримує медичної допомоги. Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на Об'єднання родичів політв'язнів Кремля.

Сулейманов зараз перебуває в російській в'язниці “Владимирский централ”, куди його етапували з Криму. 

У листопаді 2023 року його сім'я зібрала для нього посилку – ліки, шприци, пігулки, яких мало вистачити на два місяці. Але посилку повернули назад дружині Амета, Лілі Люмановій. Препарати в посилці були призначені насамперед для підтримки серця Сулейманова. Відсутність підтримувальної терапії та суворі умови утримання загрожують його життю.

Понад місяць сім'я Сулейманова не отримує від нього листів. 17 січня 2024 року мало відбутися судове засідання в його справі, яке було вчергове перенесено через продовження медичної експертизи Сулейманова, зазначає представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.

Про історію Амета Сулейманова

Як повідомляв ІМІ, Амет Сулейманов – громадянський журналіст із групи “Кримська солідарність”, який висвітлював обшуки й затримання кримських татар після окупації Криму РФ у 2014 році.

29 жовтня 2021 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Амета Сулейманова до 12 років позбавлення волі за ст. 205.5 КК РФ (“участь у діяльності терористичної організації”) через причетність, за версією ФСБ РФ, до ісламської організації “Хізб ут-Тахрір”.

5 квітня 2023 року вирок Амету набув чинності й російські силовики забрали його з дому для відбування покарання. 

Амет Сулейманов страждає на артеріальну та мітральну недостатності серця. Йому рекомендували зробити операцію із заміни серцевого клапана. У СІЗО його здоров’я продовжувало погіршуватися. Серцева недуга Сулейманова входить до урядового переліку захворювань, наявність яких перешкоджає утриманню під вартою. Рідні Амета переконані, що перебування чоловіка за ґратами може стати для нього смертельним.

29 серпня 2023 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Амета Сулейманова, який потребує термінової операції (заміни серцевого клапана), попри погіршення стану здоров’я етапували із СІЗО-2 Сімферополя до російської колонії.

4 вересня 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи закликала російську владу звільнити Амета Сулейманова, якого попри серйозні проблеми зі здоров’ям етапували СІЗО-2 Сімферополя до російської колонії.

Liked the article?
Help us be even more cool!