ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У ПАРЄ закликали Росію звільнити кримського громадянського журналіста Амета Сулейманова

05.09.2023, 11:03
Фото – Кримська солідарність
Фото – Кримська солідарність

Доповідачі Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) закликали російську владу звільнити незаконно ув’язненого кримського громадянського журналіста Амета Сулейманова, якого попри серйозні проблеми зі здоров’ям етапували СІЗО-2 Сімферополя до російської колонії.  

Про це йдеться в заяві ПАРЄ, оприлюдненій 4 вересня.

Генеральні доповідачі ПАРЄ з питань правозахисників, інформаторів і політичних в’язнів Емануеліс Зінґеріс (Литва, група Європейської народної партії) і Сунна Айварсдоуттір (Ісландія, група соціалістів, демократів і зелених) висловили занепокоєння станом здоров’я Амета Сулейманова.

“Сулейманов потерпає від низки захворювань, зокрема має серйозну проблему із серцем. Попри те що спочатку його тримали під домашнім арештом, у квітні 2023 року Сулейманова перевели до СІЗО. Ми дуже занепокоєні тим, що життя Сулейманова наражається на небезпеку, оскільки отримали інформацію, що його етапують до в’язниці у віддаленій частині Росії й не дають йому доступу до важливих медикаментів”, – йдеться в заяві.

У ПАРЄ закликали російський уряд скасувати рішення про етапування Сулейманова з домашнього арешту до в’язниці й забезпечити йому доступ до належних медикаментів і медичних послуг. “Ми також закликаємо російську владу негайно звільнити Сулейманова”, – йдеться в заяві.

Як повідомляв ІМІ, 29 серпня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Амета Сулейманова, який потребує термінової операції (заміни серцевого клапана), попри погіршення стану здоров’я етапували із СІЗО-2 Сімферополя до російської колонії.

29 жовтня 2021 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив обвинувальний вирок громадянському журналісту Амету Сулейманову. Його засудили до 12 років позбавлення волі за ст. 205.5 КК РФ ("участь у діяльності терористичної організації") через причетність, за версією ФСБ РФ, до ісламської організації "Хізб ут-Тахрір".

Амет Сулейманов – громадянський журналіст із групи “Кримська солідарність”, який висвітлював обшуки й затримання кримських татар після окупації Криму РФ у 2014 році.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!