ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кримського політв’язня Амета Сулейманова, у якого хвороба серця, етапували до колонії РФ – Лубінець

Фото – Кримська солідарність
Фото – Кримська солідарність

Громадянський журналіст, незаконно ув'язнений у Криму, Амет Сулейманов потребує термінової операції – заміни серцевого клапана. Попри погіршення стану здоров’я його  етапували із СІЗО-2 Сімферополя до російської колонії. Куди саме, не повідомили навіть його адвокату.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

Він зазначив, що раніше Сулейманова утримували в маленькому підвальному приміщенні – карантинному відділенні СІЗО ще з 11 людьми. Перебування в таких неналежних умовах упродовж кількох тижнів призвело до погіршення стану здоров’я ув'язненого, який страждає на артеріальну та мітральну недостатність.

"Через проблеми з диханням, високий тиск Амет Сулейманов потребує ліків, щоб зняти спазми й задишку. Однак його мало того, що не забезпечують потрібною меддопомогою, ще й відібрали вкрай необхідні медикаменти. Етапування політв’язня в такому стані розцінюється не інакше як катування", – написав Лубінець.

Він зазначив, що готує звернення до уповноваженої з прав людини РФ Тетяни Москалькової з вимогою негайно звільнити Амета Сулейманова та інших тяжкохворих українських політв’язнів.

"Ненадання належної медичної допомоги громадянам України, яких РФ незаконно утримує у вʼязницях, має системний характер, відповідно до Женевської конвенції прирівнюється до тортур і порушує невід’ємне право – на життя. Як відомо, на початку лютого в російських застінках померли двоє кримських політв'язнів – Джеміль Гафаров та Костянтин Ширінг. Вони мали проблеми зі здоров'ям, проте допомоги так і не отримали", – наголосив омбудсмен.

Як повідомляв ІМІ, 29 жовтня 2021 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив обвинувальний вирок громадянському журналісту Амету Сулейманову. Його засудили до 12 років позбавлення волі за ст. 205.5 КК РФ ("участь у діяльності терористичної організації") через причетність, за версією ФСБ РФ, до ісламської організації "Хізб ут-Тахрір".

Як повідомляло Представництво президента в АРК, Амет Сулейманов стоїть у черзі на імплантацію клапана серця. Він страждає на артеріальну та мітральну недостатності. Це захворювання внесено до урядового переліку таких, що перешкоджають утриманню під вартою.

Спочатку його вивозили до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону на слухання, але пізніше дозволили виступати через відеозв'язок із Кримського гарнізонного військового суду. Навіть за таких умов підсудний важко переносив судові засідання, іноді їх доводилося переривати, щоб він міг відвідати лікаря. Південний окружний військовий суд, незважаючи на численні заяви захисту щодо стану здоров'я Сулейманова, ухвалив рішення відправити його до колонії суворого режиму терміном на 12 років.

Liked the article?
Help us be even more cool!