ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Заступник мера Черкас заявив, що ні він, ні його батько не причетні до нападу на Комарова

10.08.2019, 09:26
На фото - Юрій та Андрій Ботнар, фото- фейсбук Юрія Ботнара

Заступник міського голови Черкас Юрій Ботнар висловив здивування та обурення версією слідства про ймовірну причетність його батька до вбивства журналіста Вадима Комарова, про що йшлося в ухвалі Придніпровського райсуду Черкас від 30 липня. Тоді суд дозволив слідству перевірити особисті речі та документи Андрія Ботнара.

Про це Юрій Ботнар написав на своїй сторінці у фейсбук, назвавши такі дії поліції політичним замовленням. 

У своєму дописі він також зазначив, що його особисто двічі викликали на допит щодо цієї справи у якості свідка, а його батько, Андрій, навіть не знайомий із Комаровим. “Ані я, ані батько не маємо жодної причетності до нападу”, – наголосив Ботнар.

Також його обурило, що ухвалу, в якій не було зазначено прізвищ, активно підхопили для своїх матеріалів черкаські ЗМІ. Першими, додавши прізвища, це зробило онлайн-видання 18000.

У своєму пості Ботнар наголосив, що він із батьком притягнуть до відповідальності тих, хто публічно звинуватив їх у нападі.

В коментарі для ІМІ Ботнар повідомив, що його батько вже звернувся з цього приводу до адвоката.

“Я не є суб’єктом позову. Але порадив батькові звернутися до суду щодо захисту честі і гідності”, – сказав Юрій Ботнар. –  Адже матеріал, у якому було опубліковано його ім’я та прізвище в контексті вбивства Вадима Комарова мав на меті, на мою думку, створення у читачів упередженого ставлення до Андрія Ботнара, як до ймовірного нападника на Комарова. При цьому необ‘єктивність авторів матеріалу полягає у тому, що жодних коментарів у Андрія Ботнара або у мене вони не взяли, а також у тому, що жодних інших прізвищ в цій справі не називають. Таким чином, на мою думку, відбувається зумисне маніпулювання інформацією для формування у свідомості читачів негативного образу мого батька та мене, як причетних до вбивства Вадима Комарова”. 

Як зазначив представник ІМІ у Черкаській області, реакція Ботнара на публікацію спричинила бурхливе обговорення в черкаській медіаспільноті. 

Співзасновник видання 18000 Сергій Макаренко зазначив, що, на його думку, представники влади мають декларувати відкритість та абсолютне сприяння слідству в розслідуванні токої резонансної справи. 

“Натомість ми бачимо, що певні особи намагаються вчиняти тиск на слідство та ЗМІ”, – переконаний Макаренко.  - Хочу наголосити на кількох тезах. Перше: жодних публічних звинувачень, на які обурився заступник міського голови в нашій замітці немає, а є натомість фрази “перевіряють причетність”, “перевірялася конфліктна ситуація”, “може бути причетним та володіти інформацією”. Всі ці формулювання взяті з відкритих джерел, яким є реєстр судових рішень. Друге: у наших попередніх матеріалах, де ми висвітлювали хід досудового слідства, прізвище підозрюваного чи т. зв. “смотрящого” не оприлюднено, бо вони не є публічними особами, а відтак доволі складно здогадатися про кого йдеться. На відміну від формулювання, цитую: “було встановлено родинні, дружні та професійні зв`язки ОСОБА_2 та встановлено, що до вчинення вказаного злочину може бути причетний та може володіти інформацією, яка має значення для досудового розслідування батько ОСОБА_2 - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, який як і його син є членом ВО “Свобода», - кінець цитати (Юрій Ботнар – голова Черкаської обласної організації ВО “Свобода” - ред.). Третє: слідство не оприлюднювало прізвищ і зрозуміти це можна, якщо мати елементарні навички користування реєстром судових рішень. Типові релізи слідчих органів не мають інформацію про прізвища, втім це не є таємною інформацією, і її завжди можна дізнатися з відкритих джерел, що ми намагаємося робити постійно. Чому цього не роблять інші – нам невідомо. Мені як журналісту прикро, що дискусія навколо нашого матеріалу вийшла за рамки етичних норм з боку певних осіб. Розцінюю подібний дискурс та образи на адресу ЗМІ як зайву демонстрацію інтелектуального і морального рівня цих осіб”, - сказав Сергій Макаренко.

Як повідомляв ІМІ, черкаська поліція встановила особу, ймовірно причетну до вбивства журналіста Вадима Комарова та вилучила молоток та сокиру, які можуть бути знаряддям вчинення злочину.

До організації нападу на черкаського журналіста Вадима Комарова може бути причетний засуджений, що нині відбуває покарання у Черкаській виправній колонії №62, йдеться в ухвалі Придніпровського райсуду Черкас.

30 липня Придніпровський райсуд Черкас задовольнив клопотання слідчої ГУНП Юлії Бончук, надавши дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів батька заступника міського голови Черкас Андрія Ботнара, який, за версією поліції, може бути причетним до нападу на черкаського журналіста Вадима Комарова. 

Уночі 20 червня помер черкаський журналіст Вадим Комаров, якого побили в місті 4 травня. Після побиття потерпілого з тяжкими тілесними ушкодженнями було доставлено до лікарні. Журналіст у важкому стані перебував у реанімації.

Поліція спочатку відкрила за цим фактом кримінальне провадження за частиною 1 статті 121 (“Умисне тяжке тілесне ушкодження”) Кримінального кодексу України.

Згодом слідчі перекваліфікували кримінальне провадження за статтями 15 та 115 Кримінального кодексу України (“Замах на умисне вбивство”).

Слідство у справі про вбивство черкаського журналіста Вадима Комарова розглядає три версії.

20 червня поліція оприлюднила фоторобот імовірного нападника на Вадима Комарова.

Liked the article?
Help us be even more cool!