ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Закликала вбивати дітей: СБУ повідомила про підозру російській пропагандистці Симоньян

Співробітники СБУ повідомили про підозру російській пропагандистці, очільниці телеканалу RT, яка входить до медійного пулу Володимира Путіна Маргариті Симоньян, що закликала вбивати українських дітей.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, вона однією з перших підтримала повномасштабне вторгнення РФ в Україну та воєнні злочини російських окупантів.

Серед нових задокументованих злочинів фігурантки є публічні заклики Симоньян до масового вбивства українських дітей у грудні 2023 року.

"Крім цього, російська пропагандистка неодноразово агітувала за продовження ракетно-бомбових ударів по цивільній інфраструктурі України. Фігурантка регулярно поширює кремлівські наративи у вигляді "авторських" дописів на власному телеграм-каналі та в ефірах російських телеканалів. Насамперед мова йде про її участь у телевізійній передачі ще одного ворожого пропагандиста – Володимира Соловйова", – зазначили в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Симоньян про нову підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ⁠ч. 2 ст. 442 (заклики до геноциду);
  • ⁠⁠ч. 2 ст. 110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ⁠ст. 436 (пропаганда війни);
  • ⁠⁠ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Нагадаємо, Інститут масової інформації після початку повномасштабної війни Росії проти України почав досліджувати геноцидну риторику російської пропаганди щодо України та українців.

ІМІ вже передав кілька кейсів до Міжнародного кримінального суду (МКС), зокрема щодо випадків обстрілу телевеж та вбивства фоторепортера Максима Левіна – одного з восьми українських журналістів, які загинули під час виконання професійних обов’язків. 

З жовтня 2022 року ІМІ розпочав серію публікацій про інформаційні злочини російських пропагандистів задля збору інформації, яка допоможе притягнути їх до відповідальності. Перший матеріал циклу присвячено очільниці російської державної телекомпанії RT Маргариті Симоньян, яка добре відома своїми закликами до анексії українських територій та підбурюваннями до збройної агресії проти українців. Інше дослідження ІМІ – "Ядерний удар по Вінниці та ГУЛАГ для запорізьких учителів. Геноцидна риторика російської пропаганди", можна ознайомитися тут.

5 жовтня 2022 року правозахисні та медійні організації домовилися про співпрацю з Офісом генерального прокурора щодо розслідувань воєнних злочинів Росії проти медіа та журналістів в Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!