ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Захисник острова Зміїний про полон: Росіяни починали допити питанням "Хто послав корабель?"

04.04.2023, 13:50
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Росіяни починали допити українських військовополонених з острова Зміїний запитанням "Хто послав корабель?". 

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів колишній полонений, військовий 35 окремої бригади морської піхоти Юрій Кузьминський. 24 лютого 2022 року він ніс службу на острові Зміїний.

“Вони дуже довго шукали, хто сказав (“русский военный корабль, иди нах*й”. – Ред.)”. Але не знайшли. Нікого не знайшли. Питають, хто сказав. Відповідаю: “Погранцы”. А там ФСБшник був і каже: “Погранцы? А погранцы говорят, что морпехи”. Кажу: “Нічого не бачив, нічого не чув”. Вони навіть у декого перевіряли голоси. Записували, щоб звірити голоси. У мене тільки в СІЗО було вісім допитів. І кожен допит: “Хто послав корабль? Хто це сказав?” – розповів військовий.

Юрій Кузьминський зазначив, що не очікував, наскільки популярною стала ця фраза. Він додав, що оскільки він із заходу України, то його також питали про те, “хто такий Бандера”, “чи був на Майдані”.

Військовий повернувся з полону 24 листопада 2022 року. Наразі проходить реабілітацію та планує повернутися на військову службу.

Як повідомляв ІМІ, словник сучасної української мови та сленгу “Мислово” обрав словом минулого року фразу українських захисників острова Зміїний “Русский военный корабль, иди нах*й”.

Фраза “Русский военный корабль, иди нах*й” стала символом відсічі, яку Україна дає Росії з першого дня повномасштабної війни.

24 лютого до острова Зміїний підійшли дві нерозпізнані цілі. Окупанти з погрозами вимагали від військовослужбовців Ізмаїльського прикордонного загону здатися, але український прикордонник відповів фразою, що стала крилатою.

У лютому 2023 року голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнека пояснив, що ім’я прикордонника, автора фрази “Русский военный корабль, иди нах*й” не розкривається через певні безпекові моменти. Він зауважив, що автором фрази є саме прикордонник, а не представник іншої служби. Для того щоб це довести це, представники прикордонного відомства провели експертизу. 

“Радіоканал цей був наш, і не було можливості в жодного представника інших служб вийти на цьому каналі обміну в ефір”, – сказав Дейнека.

Liked the article?
Help us be even more cool!