ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За порушення закону "Про доступ до інформації" карають лише дрібних чиновників

17.04.2012, 00:54
За десять місяців дії Закону України «Про доступ до публічної інформації» суди України визнали правопорушниками в основному дрібних службовців органів місцевого самоврядування та сільських голів. Не зафіксовано жодного випадку, коли б у суді розглядалися справи, що стосувалися міських голів обласних центрів, голів обласних адміністрацій, прокурорських працівників, міліції чи апарату суду.
Про це повідомила програмний директор інформаційно-правового центру «Наше право» Оксана Ващук на засіданні прес-клубу на тему: «Як суди Львівщини реагують на виконання органами влади Закону України «Про доступ до публічної інформації?».

Відповідна інформація розміщена у бюлетені, який готується Інститутом Масової Інформації в партнерстві з ГО «Українська громада» та коаліцією «Новий Громадянин» за підтримки Посольства США з 2011 року.

За словами Ващук, за 10 місяців судами України прийнято 43 рішення з приводу притягнення до адміністративної відповідальності працівників-розпорядників інформації. Власне така кількість рішень суду розміщена в Єдиному державному реєстрі судових рішень у відкритому доступі в мережі Інтернет. З них – чотири рішення апеляційних інстанцій. З 39 рішень першої інстанції до відповідальності притягнуто 21 службовця, у 18 випадках провадження у справі було закрито з різних причин.

До правопорушників потрапили: чотири дрібних службовця органів місцевого самоврядування, 10 сільських голів, один службовець органу державної влади, котрий не займає керівної посади, чотири працівника державних або комунальних підприємств, два директори юридичних осіб приватного права.

Що стосується розмірів штрафів, то суди проявляють переважно одностайність - 425 грн. Лише один сільський голова сплатив 500 грн, а директорка приватного підприємства – 510 грн.

Нагадаємо, Закон України “Про доступ до публічної інформації” був ухвалений 9 травня 2011 року.
Liked the article?
Help us be even more cool!