ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Юрист ІМІ назвав дії ДБР щодо Бутусова тиском

29.11.2021, 10:34
Фото – пресслужба Київської міської прокуратури
Фото – пресслужба Київської міської прокуратури

Медіаюрист Інституту масової інформації Алі Сафаров називає дії Державного бюро розслідувань тиском на головного редактора “Цензор.нет” Юрія Бутусова та вважає, що це має ознаки перешкоджання роботі журналіста, що є кримінальним правопорушенням відповідно до частини другої статті 171 Кримінального кодексу України.

Про це Алі Сафаров сказав “Детектору медіа”.

“Будь-який державний орган, у тому числі слідчий орган, має діяти в межах закону (частина 2 статті 19 Конституції України). Державне бюро розслідувань є органом досудового слідства. Воно може проводити досудове розслідування, однак із суворим дотриманням Кримінального процесуального кодексу. Для ДБР не передбачено “перевіряти законність викладених фото, відео тощо”. Усі слідчі дії, відповідно до статті 214 Кримінального процесуального кодексу, можуть проводитися виключно після реєстрації події в Єдиному реєстрі досудових розслідувань. І це не “перевірка”, а саме слідчі дії: допити, експертизи тощо”, – сказав Сафаров.

За словами юриста, ДБР не мало права розголошувати прізвище людини, підозрюваної в скоєнні кримінальних правопорушень, “тож не можна в одному дописі поєднувати “перевірку по статтях Кримінального кодексу України” і прізвище конкретного журналіста Бутусова, це заборонено і Конституцією, і Кримінальним кодексом, і Цивільним кодексом, і іншими законами. Наявність або відсутність складу правопорушення має бути доведена за встановленою процедурою”.

Сафаров наголосив, що статті, згадані в повідомленні ДБР, – стаття 414 Кримінального кодексу України (“Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення”) та стаття 437 ККУ (“Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни”) – взагалі не стосуються цивільних, якщо немає додаткових обставин.

“Саме оголошення на сторінці ДБР про початок “перевірки фактів” можна вважати тиском на журналіста Бутусова. Такий тиск на журналіста має ознаки кримінального порушення відповідно до частини другої статті 171 Кримінального кодексу України”, – сказав Алі Сафаров.

Як повідомляв ІМІ, 28 листопада Державне бюро розслідувань у межах розпочатого кримінального провадження повідомило, що вивчає відео, яке 27 листопада виклав головний редактор “Цензор.нет” Юрій Бутусов своїй фейсбук-сторінці. На відео журналіст стріляє з гаубиці Д-20 калібром 152 мм зі словами: “по окупантах вогонь”.

Юрій Бутусов вважає, що в такий спосіб президент Володимир Зеленский помстився йому через його запитання на пресмарафоні.

ДБР оприлюднило другу заяву, у якій звертає увагу журналістів та лідерів громадської думки, що кримінальне провадження порушено не проти журналіста Юрія Бутусова, а за означеним у його публікації фактом.

26 листопада президент Володимир Зеленський під час пресмарафону звинуватив головного редактора “Цензор.нет” Юрія Бутусова в смертях на Донбасі через публікацію відео з дроном Bayraktar. Журналіст звинуватив Зеленського в брехні.

Після пресмарафону Юрій Бутусов заявив, що позиватиметься до суду на Президента України Володимира Зеленського через висловлювання, які вважає неправдивими щодо себе.

Liked the article?
Help us be even more cool!