ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Юрчишин: Тіло Рощиної найближчим часом передадуть рідним

Фото – фейсбук Ярослава Юрчишина

Найближчим часом рідним передадуть тіло журналістки Вікторії Рощиної, про смерть якої в російському полоні стало відомо 10 жовтня.

Про це Суспільному повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

“Є ця інформація, вона є в родичів, але буде некоректно, коли я її буду проголошувати, а не родичі, це буде найближчим часом”, – сказав Юрчишин.

Депутат розповів, що українська сторона працюватиме над виявленням імен усіх дотичних до смерті журналістки.

“Йдеться не лише про Путіна і верхівку, а й про тих, хто утримував Вікторію, хто забезпечував етапування під час чи в процесі якого, за словами російської влади, відбулося вбивство”, – сказав Юрчишин.

Він додав: є інформація про те, що Вікторію готували до обміну. Після звільнення з полону Нарімана Джеляла це був би другий випадок, коли Україні вдалося звільнити цивільного журналіста.

Юрчишин зазначив, що на смерть Вікторії Рощиної буде реакція не лише Верховної Ради, а й усієї влади України.

“Заходи привернення уваги і вимоги звільнення цивільних українських заручників, зокрема журналістів-заручників, будемо проводити по всьому світу. На рівні парламентської асамблеї ОБСЄ, Ради Європи ми неодноразово наголошували на цій проблематиці і далі будемо робити все, щоби світ звернув увагу, допоміг нам звільнити українських журналістів. Так само плануємо комунікувати з Червоним Хрестом, ОБСЄ”, – сказав Юрчишин.

Він наголосив, що це неприпустимо, коли Україна фактично не має інформації тепер уже навіть про факти вбивства українських цивільних заручників в РФ.

Передісторія

Як повідомляв ІМІ, про смерть Вікторії Рощиної в російському ув’язненні стало відомо 10 жовтня 2024 року. Згідно з листом міністерства оборони Росії, отриманим її родиною 10 жовтня, Вікторія померла 19 вересня. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що має офіційне документальне підтвердження від російської сторони про смерть української журналістки Вікторії Рощиної.

Вікторія Рощина була в списках на обмін.

Раніше Росія визнала, що затримала Вікторію Рощину, яка зникла 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованій території. Вікторія перебувала на російській території.

11 жовтня правоохоронці докваліфікували кримінальне провадження, розпочате за фактом зникнення Рощиної за ч. 1 ст. 438 КК України, частиною 2 ст. 438 КК України – порушення законів та звичаїв війни, об’єднані з умисним убивством. 

Liked the article?
Help us be even more cool!